NaslovnaVijestiIz Udruženja obrtnika Poreštine

Iz Udruženja obrtnika Poreštine

UDRUŽENJE OBRTNIKA I USLUGA POTPISALI UGOVOR O PREUZIMANJU AMBALAŽNOG OTPADA
Usluga preuzima ambalažu malih trgovaca

Piše S. Matejčić

Udruženje obrtnika najavilo je prije desetak dana konačni dogovor s komunalnim poduzećem Usluga o preuzimanju ambalažnog otpada od malih trgovačkih obrta koji nemaju dovoljno skladišnog prostora, a jučer su Mario Paliska, predsjednik ceha trgovaca Poreštine, i Vjera Mušković, voditeljica referade za odnose s javnošću Usluge, održali konferenciju za novinare na tu temu nakon što je prije četiri dana potpisan prvi ugovor.
– Na Poreštini su samo dvije prodavaonice od 200 četvornih metara i više koje moraju otkupljivati ambalažu od kupaca. Što je s ostalima? Ima puno malih prodavaonica koje nisu u Poreču, nego u okolnim općinama, pa i na selu, koje ne moraju otkupljivati ambalažu, ali ih njihovi stalni kupci o tome pitaju budući da nije svakome lako doći do Poreča ponijeti prazne boce. Osim toga, kupci ne moraju znati zakon, odnosno da u svojoj prodavaonici ne mogu dobiti novac za ambalažu. Bilo je dvadesetak poziva trgovaca obrtnika koji su voljni otkupljivati ambalažu, premda ih zakon na to ne obavezuje, ali im je problem skladištenje. Budući da je i Usluga uočila problem, nije bilo teško dogovoriti se i prvi je ugovor potpisan. To nije obavezno i naši obrtnici mogu se snaći i drugačije, rekao je Paliska.
– Ugovorom se Usluga obavezuje od trgovaca obrtnika preuzimati jednom tjedno otkupljenu ambalažu za koju postoji trag u registarskoj kasi, a po potrebi i češće. Ti obrtnici moraju sklopiti ugovor s Fondom za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost da bi im se vratilo 50 lipa po boci i 15 lipa za skladištenje. Tih 15 lipa po komadu naplaćivat će Usluga za preuzimanje i skladištenje otpada. Pretpostavljam da se sada problem još ne čini velikim, ali će sasvim sigurno narasti početkom sezone. Nitko nije obavezan na ovakav ugovor s Uslugom, odnosno svaki trgovac obrtnik sam će odlučiti kako riješiti ambalažni otpad. Prije početka sezone preostaje nam u dogovoru s Udruženjem obrtnika vidjeti kako riješiti problem ambalaže u ugostiteljstvu, rekla je Mušković.
Paliska je napomenuo da se ova mogućnost ugovora s Uslugom nudi svim obrtnicima trgovcima na području bivše općine Poreč, a da su voljni model ponuditi i ostalim istarskim jedinicama lokalne samouprave.

Dokumenti