Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Večernjeg lista: Do kraja ljeta u svakom hrvatskom domaćinstvu vrećice za razvrstavanje otpada
Share icon
Podjeli
Objavljeno 04.06.2008.

Do kraja ljeta sva domaćinstva u Hrvatskoj dobit će vreće za razvrstavanje kućnog otpada. Pilot-projekt trenutačno je u provedbi u Zadru, a za cijelu Hrvatsku uskoro se trebaju raspisati natječaji za gospodarske subjekte koji će tako razvrstani otpad prikupljati iz domaćinstava. Najavio je to Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Građani će vrećice za razvrstavanje otpada dobivati besplatno, a njihov sadržaj u razmacima od 10 do 15 dana odvozit će na natječaju izabrani gospodarski subjekti. Tako ćemo smanjiti obujam kućnog otpada i povećati svijest o njegovu recikliranju - smatra Mladineo.

I dok u nekim državama razvrstavanje otpada spada pod zakonsku obavezu, a svako nepoštivanje strogo se, visokim novčanim iznosima, kažnjava, Hrvatska je tek na pragu ove ekološki prijeko potrebne aktivnosti. No, bolje ikada, nego nikada.

Od hrvatskih se građana očekuje velika discipliniranost te poštivanje i ovoga preostalog segmenta zbrinjavanja otpada, najavio je Mladineo. Na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da Hrvatsku očuvamo što čistijom za buduće naraštaje, poručuju iz Fonda u kojem, kao i u dijelu hrvatske javnosti, željno očekuju ovu ekološku inovaciju.

U vrećice koje će najprije biti od PVC-a, a u dogledno vrijeme bit će platnene razgradive, razvrstavat će se boce od deterdženta, ulja, lijekovi ili konzerve od hrane. Tvrtke koje će odvoziti tako razvrstan otpad iz domaćinstava dobivat će od države 550 kuna po toni smeća. Obveza je odvoznika smeća ujedno i pribavljanje novih vreća za razvrstavanje u domaćinstvima koja iskažu potrebnu za njima.

Otkako je Hrvatska unatrag nekoliko godina krenula s razvrstavanjem i recikliranjem otpada, počevši s PET ambalažom, otvoreno je 3700 novih radnih mjesta, a čak 600 gospodarskih subjekata danas se bavi zbrinjavanjem otpada. Uvođenjem vrećica za razvrstavanje, objasnio je direktor Fonda, imat ćemo ne samo čišću Hrvatsku, nego i gospodarski jaču zemlju.

 

Sanela Majdandžić

    Arrow pointing up