NaslovnaVijestiIZ VIJESNIKA od dana 11.03.2006.godine

IZ VIJESNIKA od dana 11.03.2006.godine

Sve više trgovina prima neograničen broj boca
Sve više trgovina prima neograničen broj boca

Čak je i 500 manjih trgovina zainteresirano za primanje ambalažnog otpada, iako to po pravilniku nisu obvezne
Zbog sve češćih zahtjeva građana da se ukine ograničenje po kojem trgovine veće od 200 četvornih metara moraju jednokratno primati samo do 10 boca i limenki od pića po osobi, sve više trgovina je samoinicijativno povećalo taj broj ili već neograničeno prima takvu ambalažu, doznajemo u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Tako, na primjer, trgovački lanac Metro već od građana jednokratno prima do 50 boca i limenki. Suglasnost Fonda za primanje više od 10 komada, uz uvjet da ispunjavaju propisane higijensko-sanitarne uvjete, dosad su dobili i Jolly JBS iz Šibenika, Ida Commerc iz Preloga, Sirovina iz Zadra i Niki TO iz Čeminca, a slične zahtjeve najavile su još neke velike trgovine.
Istodobno je čak 500 manjih trgovina (s manje od 200 četvornih metara prodajne površine) zainteresirano za primanje ambalažnog otpada, iako to po pravilniku nisu obvezne. Mali trgovci očito ne žele da im zbog povrata ambalažnog otpada kupci bježe u velike trgovine, dok ih veliki nastoje privući primanjem većih količina ambalaže od propisanih.
Građani, naime, nerijetko žele odjednom predati više od propisanih 10 komada ambalaže pa se vraćaju po nekoliko puta u istu trgovinu ili odlaze u druge, gubeći tako nepotrebno vrijeme.
No takvi problemi će uskoro potpuno nestati, kaže Vinko Mladineo, direktor Fonda, jer bi do 1. lipnja sva ambalaža za pića trebala imati propisane oznake, pa će se ograničenje o obveznom primanju samo deset komada ukinuti. Ta odredba je ionako uvedena samo privremeno na zahtjev trgovaca koji nisu na vrijeme bili pripremljeni za primanje ambalažnog otpada, te da bi im se smanjili troškovi prelaska na novi sustav, objašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Fondu.
Na učestale primjedbe trgovaca i Sindikata trgovine da primanje ambalažnog otpada u trgovinama može ugroziti nužne sanitarne uvjete, u Ministarstvu kažu da trgovci prikupljanje mogu sami organizirati drukčije tako da ih ne ugrožavaju. U prilog toj tvrdnji navode da Fond – prateći od 17. do 29. ožujka prihvat ambalaže u trgovinama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te nekim manjim gradovima – nije uočio veće i nerješive probleme. »Dva tjedna smo pratili primanje ambalažnog otpada u brojnim hipermarketima i manjim trgovinama diljem Hrvatske i nigdje nije bilo većih gužvi i problema«, kaže Mladineo.
Ministarstvo je odbilo i zahtjev Sindikata trgovine da se povrat ambalaže ograniči samo na trgovine veće od 1000 četvornih metara. Time bi se onemogućilo velikom broju građana da ostvari povrat od 50 lipa po komadu ambalaže, jer samo nekoliko većih gradova u Hrvatskoj ima trgovine te veličine, kažu u Ministarstvu.
Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević demantira i tvrdnju Sindikata trgovine da su se na nedavnom sastanku ministrica Marina Matulović-Dropulić i direktor Fonda Vinko Mladineo suglasili s prijedlogom Sindikata da se boce od mlijeka više ne prikupljaju, jer im i nakon pranja ostaje karakterističan miris.
Sindikat je zatražio da se ambalažni otpad više ne skuplja putem prodavaonica, jer ih većina za to nema tehničke uvjete. Osim toga, to je dodatni i za zdravlje opasan posao ionako preopterećenim prodavačima jer se ambalaža donosi s raznih strana, pa i iz kontejnera za smeće, kažu u Sindikatu.
Zatražili su također da se i za nepovratnu ambalažu uvede kaucija, što znači da bi se ambalaža mogla vratiti isključivo u trgovinu u kojoj je kupljena te da se može vratiti isti broj boca koliko ih se kupi.
Međutim, u Ministarstvu kažu da će do početka svibnja razmotriti sve dosadašnje primjedbe na Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, uključujući i one koji će još stići s terena, te će o mogućim poboljšanjima pravilnika obavijestiti Sindikat trgovine.

Željko Bukša

Dokumenti