Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Kalendar radova: pravilnom sjetvom do lijepog travnjaka
Share icon
Podjeli
Objavljeno 01.10.2006.

Jesenjska sjetva travnjaka - najbolja

Piše: ŽARKO MULC, dipl. agronom i stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu

Ukoliko imate prazna mjesta u travnjaku, postoji i smjesa kojom možete nadosijati ta mjesta, a da pritom ne sijete cijeli travnjak

Mnogi vlasnici kuća žele imati lijep ukrasni travnjak, a da bi to postigli, trebaju obaviti pravilnu sjetvu. Sjetvu možete obavljati tijekom cijele godine, no najbolja je jesenska sjetva.

Prva agrotehnička operacija da bi trava jednoliko nikla je štihanje zemlje. Prije štihanja, ukoliko postoji mogućnost, potrebno je rasipati dobro odstajali stajski gnoj te ga uštihati u zemlju. Ukoliko nemate tu mogućnost, onda štihajte samo zemlju. Nakon štihanja, zemlju morate dobro i što je moguće ravnomjernije usitniti motikom ili grabljicama. Prije usitnjavanja rasipajte mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od 5 kg na 100 m2 (1 ar).

Kriš-kraš sjetva

Nakon tako napravljenih predradnji pristupite sjetvi sjemenja trave, i to tako da najprije jednu polovinu predviđenog sjemenja koje pomiješate sa zemljom, pijeskom ili piljevinom, sijete što je moguće ravnomjernije u jednom smjeru, a zatim drugu polovinu sjemenja sijete u smjeru okomito na prethodni smjer sjetve (takozvani kriš-kraš sjetva). Na taj način ćete dobiti ravnomjerno posijani travnjak. Poslije sjetve pristupite prekrivanju sjemenja zemljom. Sjeme ne smije biti preduboko u zemlji jer bi trebalo mnogo vremena za nicanje, te se trava ne bi dobro pripremila za zimske uvjete (bila bi slabo ukorijenjena, pa bi postojala mogućnost od smrzavanja). Najbolje je okrenutim grabljicama samo lagano izravnati površinu zemlje. Zadnja agrooperacija koju morate obavezno uraditi je valjanje travnjaka tako da sjeme što bolje priljubimo uz čestice tla kako ne bi ostalo u međuzračnom prostoru u tlu, te ne bi isklijalo. Uz to dobijemo i izravnati teren koji ćemo kasnije lakše održavati. Bez obzira na to kako tlo bilo vlažno, nakon sjetve ga moramo zaliti da sjeme dobije potrebnu količinu vlage za klijanje i nicanje. Kad trava nikne, ne smijete je kositi do visine oko 15 cm, da bi se čim bolje ukorijenila, odnosno razvila korjenov sistem. Kositi moramo uvijek na istoj visini, 5-10 cm, a nikako niže, jer bi slabo busala te bi imali slabo razvijeni (prorijeđeni) travnjak.

Odgovarajuće travne smjese

Sjeme koje kupimo u trgovini je smjesa sjemenja različitih trava. Ovisno o postotnom sadržaju, kao i o vrstama trava, imamo smjese namijenjene za različite namjene. Tako imamo smjesu trava za sunčane terene, za zasjenjene terene, za zatravljivanje nasipa i nagiba, za sportska igrališta, za vlažnija područja, za sušnija područja, za parkove itd. Ukoliko imate prazna mjesta u travnjaku, postoji i smjesa kojom možete nadosijati ta mjesta, a da pritom ne sijete cijeli travnjak. Da biste imali lijepi travnjak oko kuće, morate se pridržavati svih spomenutih agrooperacija i kupiti travnu smjesu koja vam odgovara, pa će vaš travnjak uljepšati prostor oko kuće i onda kad nema drugog ukrasnog bilja.

Glas Istre, 02.10.06.

    Arrow pointing up