NaslovnaVijestiKanalizacijski sustav Višnjan II – iz Glasa Istre

Kanalizacijski sustav Višnjan II – iz Glasa Istre

POTPISAN UGOVOR O NASTAVKU GRADNJE KANALIZACIJE U VIŠNJANU

Priključak za trideset novih korisnika

Čitava mreža gradi se na slobodnom padu pa nema crpnih stanica, što će pojednostaviti izvedbu • Ugovor za izgradnju vrijedi oko 530 tisuća kuna bez PDV-a
POREČ –
Jučer su načelnik Općine Višnjan Angelo Mattich, predsjednik Uprave komunalnog poduzeća Usluga Rodoljub Kosić te vlasnik i direktor domaće tvrtke Dekop Dean Pauletić potpisali ugovor o gradnji druge faze kanalizacijskog sustava u Višnjanu. Ugovor vrijedi oko 530 tisuća kuna bez PDV-a, koje su osigurane iz općinskog proračuna, prihoda od naplate priključka te kanalizacijskog doprinosa.
– Drago mi je što ovaj vrlo zahtjevan posao, koji smo počeli s prethodnom, nastavljamo s aktualnom vlašću Višnjana. Ovo je lijep primjer kako se lokalna samouprava brine da, ulažući u infrastrukturne objekte, poboljša standard građana, rekao je Kosić. On je čestitao porečkoj tvrtki Dekop koja je nakon javnog natječaja izabrana kao najpovoljniji ponuđač za izvođenje građevinskih radova.
Savo Krajcar iz porečke Usluge napomenuo je da je planirana kanalizacijska mreža dugačka oko 846 metara, a jedinična cijena iznosi 622 kune po dužnom metru. Radovi bi trebali trajati 30 radnih dana, priključit će se 30 novih korisnika, a čitava mreža gradi se na slobodnom padu pa nema crpnih stanica, što će pojednostaviti izvedbu. Višnjan je, nakon Poreča i Vrsara, općinsko središte koje je najdalje otišlo u izgradnji kanalizacijskog sustava na ovom području.
– Općini Višnjan stalo je do kvalitetnog življenja stanovnika i brige za očuvanje okoliša. Kanalizacija će svakako pojeftiniti troškove života u odnosu na dosadašnje pražnjenje septičkih jama. Nastavljamo tamo gdje su stali naši prethodnici. Uvjeren sam da ćemo gradnju kanalizacijskog sustava nastaviti dogodine u istočnom dijelu Višnjana. Već smo dogovorili s Uslugom projektiranje nove mreže da bi se dogodine moglo izgraditi novih 500 do 800 metara, a nastojat ćemo da tako bude svake godine. Vjerujem da će suradnja s izvođačem biti u redu, a od njih očekujem poštivanje rokova i posebno kvalitetu radova, rekao je načelnik Mattich. On je iskoristio prigodu da apelira na Hrvatske vode koje u prvoj fazi radova nisu sudjelovale u investiciji, da to učine sada budući da je ovaj posao i u njihovoj nadležnosti.
Pauletić je obećao da će ozbiljno i kvalitetno obaviti posao te opravdati povjerenje. Nadzor nad radovima obavljat će kao i u prethodnoj fazi porečka tvrtka Singrad, a kompletna dokumentacija, uključujući i građevinsku dozvolu dobivenu u prosincu prošle godine, na vrijeme je pripremljena.
Izgradnja nove dionice kanalizacije u Višnjanu, osim više razine komunalne opremljenosti, puno će značiti u očuvanju prirode. Mnogo je naime septičkih jama propusno, često su se izlijevale i po ulicama staroga grada, a bilo je i neodgovornih vlasnika koji su sadržaj izlijevali u obližnje šume i livade.
U prvoj fazi Višnjan je prošle godine dao izgraditi 830 metara kanalizacijske mreže, posao je u vrijednosti od 632 tisuće kuna, plus PDV, izveo buzetski Grading KUK. Na novu mrežu priključena su 44 stambena objekta.

Piše V. MEDVEDEC

Na Poreštini 3,3 milijuna kuna za otpadne vode

Četiri općine s Poreštine ove godine iz svojih proračuna planiraju investirati 3,29 milijuna kuna za otpadne vode. Osim 500 tisuća kuna za drugu fazu kanalizacijske mreže, 100 tisuća predviđeno je za izradu idejnog i glavnog projekta fekalne kanalizacije Poslovne zone Milanezi, te 30 tisuća kuna za glavni projekt fekalne kanalizacije dijela naselja Višnjan.

Općina Vižinada predvidjela je milijun kuna za izgradnju kanalizacijskog sustava Vižinada. U općini Kaštelir-Labinci predvidjeli su izradu glavnog projekta kanalizacijskog sustava Kaštelir-Labinci (prva faza), od čega će 400 tisuća kuna stići od Hrvatskih voda, a pola milijuna namijenjeno je za gradnju kanalizacije. Općina Sveti Lovreč predvidjela je 500 tisuća kuna za izradu glavnog projekta kanalizacijskog sustava s prigodnim uređajem Sv. Lovreč, od čega će 325 tisuća kuna dati Hrvatske vode.

Dokumenti