Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
LJETO se vratilo u Poreč
Share icon
Podjeli
Objavljeno 29.04.2015.
Ljeto

Nakon punih 9 godina na Trgu slobode u Poreču vraćena je skulptura Ljeto, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje. Novo postavljanje upriličit će se u sklopu obilježavanja Dana Grada Poreča a realizacija cijelog projekta djelo je Usluge Poreč d.o.o. Skulptura čini dio cjeline i svojevremenog projekta Grada Poreča u čijem je sklopu postavljeno 11 radova eminentnih hrvatskih kipara koji krase gradske površine i daju poseban ugođaj jer često zaboravljamo da šetajući gradom srećemo radove Kršinića , Radovanija, Jančića, Vulasa, Ružića, Džamonje, Bogdanića, Kožarića i Drinkovića, čime se ne može niko pohvaliti.

Skulptura je 2006. godine  vandalizirana, oštećena i bačena u more te tako trajno uništena, a ostaci pohranjeni. Na inicijativu gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo, krenulo se u realizaciju vraćanja skulpture a samim time i izrada  novog odljeva u siluminiju, djela visine 80 cm koji predstavlja žensku figuru. Zahvaljujući autoru i suglasnosti Grada Zagreba kao vlasnika Ostojine donacije , ljevaonica Ujević izvela je novu  skulpturu koja će ponovo krasiti Trg slobode na mjestu nekadašnjeg starog ribnjaka.

Trg će tako zasjati u svom punom sjaju i uz monumentalni  " Kip od kiše" Peruška Bogdanića , skulptura Tomislava Ostoje naprosto će sve stare porečane podsjetiti na ljepotu ljeta i ugođaj koje ono donosi u malom turističkom mjestu dok će sve prolaznike razveseliti svojom ležernošću i savršenstvom forme, promovirajući hrvatsku umjetnost na najbolji mogući način - da živi u prirodi i sa ljudima.

Vraćanju skulpture nazočit će i sam autor gospodin Tomislav Ostoja koji se nada da se više neće dešavati  takvi huliganski ispadi i uništavanje nijednog umjetničkog dijela, jer bogatstvo svakog grada čine ljudi i umjetnost.

Usluga Poreč

    Arrow pointing up