NaslovnaVijestiNovosti RJ ParkiralištaMinistar državne imovine Goran Marić na radnom sastanku u Gradu Poreču-Parenzo

Ministar državne imovine Goran Marić na radnom sastanku u Gradu Poreču-Parenzo

| Novosti RJ Parkirališta

Ministar državne imovine dr.sc. Goran Marić boravio je u utorak, 12. ožujka 2019. godine u službenom posjetu nekolicini istarskih gradova, između ostalog i u Poreču, gdje se sastao s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, direktorom gradskog komunalnog poduzeća Usluga Poreč, Milanom Lakovićem, te pročelnikom gradskog Upravnog odjela za upravljanje imovinom, Đulijanom Petrovićem.

Tema sastanka bila je imovinska problematika koju Grad Poreč-Parenzo već godinama ima u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj i načelno je dogovoren način rješavanja između lokalne samouprave i Ministarstva. Tom prigodom, potpisan je i Ugovor o zakupu između Ministarstva i Usluge o uporabi državne nekretnine koja se za parking pod naplatom koristi zadnjih godina, popularno zvane Vrtovi kod Cantine.

-Ovi su susreti toliko dragocjeni za rješavanje nataloženih problema i predmeta koje imamo između gradova, općina i županija. Vaš najsloženiji predmet je poslovna zona koja je već izgrađena, a imovinskopravno neriješena. Vrhovni sud je poništio presude i vratio u prvobitno stanje, ali bez nagodbe ne može doći do rješenja. Dogovorili smo način na koji će Ministarstvo, Županijsko državno odvjetništvo i Grad Poreč riješiti ovaj problem koji je važan za budućnost gospodarskog razvitak Poreča. Ovaj ugovor koji smo danas potpisali je izvrstan način suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje za ono što ide u komercijalne svrhe, na komercijalnoj osnovi sklapamo ugovore. Ono što je potrebno za javne potrebe, gradovi i općine dobiju na korištenje ili trajno darivanje, a što je za tržište ide na javni natječaj ili prodaju. Imovina ne može biti napuštena, kazao je ministar Marić.

-Riječ je o prostoru od velikog značaja za naš Grad na kojem u sezoni gravitira i oko 120 tisuća ljudi. Od kada zadnjih godina koristimo ovaj parking u državnom vlasništvu, prometne gužve u gradu su se smanjile, rekao je gradonačelnik Peršurić, te se zahvalio Ministarstvu i ministru Mariću. Zahvalio se i na rješavanju problematike u gospodarskoj zoni, jer kako je rekao, riječ je o zoni koja je u cijelosti izgrađena i u kojoj ima jako puno tvrtki, a kad se uzme u obzir činjenica da svaki šesti poduzetnik Istre radi u Poreču, dovoljno govori koliko je ona bitna.

Direktor Laković rekao je kako je parkiralište u uporabi zadnjih pet godina i pokazalo se dobrim rješenjem za prometne gužve. Riječ o površini od 14.800 kvadrata, koja prima preko 400 osobnih vozila u isto vrijeme. Ove godine nešto ranije potpisujemo ovaj ugovor kojim ćemo nastaviti suradnju i rješavanje jednog od najvećih gorućih problema koji se prije sedam – osam godina dešavao u našem gradu dok nismo ovaj dio prenamijenili u parkiralište, rekao je Laković i dodao da i kao direktor komunalnog poduzeća Odvodnja može reći da s Ministarstvom imaju korektnu suradnju.

Vrijednost potpisanog ugovora je 516.810 kuna.

Grad Poreč – priopćenje

Dokumenti