Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Na pomolu novi "ambalažni" rat
Share icon
Podjeli
Objavljeno 26.12.2007.

Nova ekološka naknada je neprihvatljiva jer sva ambalaža završava u reciklaži, tvrde proizvođači. Nije riječ o novoj naknadi, odgovaraju u nadležnom ministarstvu (iz Glasa Istre, 27.12.2007) Nakon nedavne najave proizvođača pića i napitaka, uključujući i mljekarsku industriju, da će zbog nove ekološke naknade na ambalažu, tzv. poticajne naknade, poskupjeti svoje proizvode od 1. siječnja, na pomolu je novi »ambalažnl rat« između njih i Ministarstva za zaštitu okoliša.

Proizvođači pića dužni su, naime, od početka iduće godine početi plaćati, u punom iznosu, i četvrtu ekološku ambalažnu naknadu, odnosno poticajnu naknadu koja bi ih trebala nagnati da svoje proizvode pune u višekratnu staklenu, umjesto u jednokratnu plastičnu, staklenu i limenu ambalažu. Ova ekološka naknada proizlazi iz Pravilnika o ambalaži iz 2005. godine, koji predviđa ukupno četiri naknade koje proizvođači moraju plaćati, pri čemu su tri naknade počeli plaćati 2006. godine, a četvrtu, poticajnu, lani su plaćali samo u iznosu od deset posto, tijekom ove godine dvadeset posto, a od iduće godine plaćat će njezin stopostotni iznos. Riječ je o naknadi od 0,30 do jedne kune po ambalažnoj jedinici (boci ili limenci), ovisno o kojoj se zapremnini radi, a trebali bi ju plaćati svi proizvođači/uvoznici koji u prethodnoj kalendarskoj godini nisu zadovoljili tzv. nacionalne ciljeve, odnosno utvrđene kvote povratne višekratne ambalaže. Oni su za 2007. godinu određeni Pravilnikom o ambalaži, dok je u srpnju Ministarstvo odredilo nacionalne ciljeve za 2008. godinu. Ukoliko, primjerice, tijekom ove godine proizvođači sokova nisu minimalno 15 posto svojih proizvoda punili u povratnu višekratnu ambalažu, od 1. siječnja iduće godine morat će plaćati poticajnu ekološku naknadu. Budući da, kako sami priznaju, proizvođači, pogotovo oni mali, u tome nisu uspjeli, cijenu naknade će »prevaliti« u maloprodajnu cijenu, što znači da će pića i napici poskupjeti za 0,30 kuna do jedne kune, ovisno o zapremini ambalaže.

Na pitanje zbog čega nisu uspjeli, napominju da im je ulaganje u nove proizvodne linije preskupo, a nemaju niti garanciju da će građani proizvode u staklenoj ambalaži uopće htjeti kupovati. Konačno, kako dodaju, neprihvatljivo je da im se nameće nova ekološka naknada, kad apsolutno sva njihova ambalaža, PET, staklena i limena, zahvaljujući povratnoj naknadi od pola kune, završava u reciklaži.

Ministarstvo zaštite okoliša na čelu s Marinom Matulović Dropulić, međutim, najavljeno poskupljenje smatra neopravdanim. Kako napominju u Ministarstvu, nije riječ ni o kakvoj novoj naknadi te razloga za poskupljenje nema, pogotovo kad je riječ o mljekarskoj industriji. Naime, prema tvrdnjama Ministarstva, mljekari tijekom ove godine nisu uopće trebali imati povratne višekratne staklene ambalaže, niti će je morati imati iduće godine, što znači da 2008., odnosno 2009. godine neće morati plaćati niti poticajnu naknadu.

Kako, međutim, odgovaraju proizvođači, pogotovo mljekari, točno je da nije riječ o novoj naknadi, no sad će je, prije svega, morati plaćati u punom iznosu, što će male proizvođače, ne prenesu li ekološku naknadu u cijenu, natjerati na propast. Nemaju novaca, kažu, za uvođenje novih linija za punjenje u višekratnu staklenu ambalažu. Mljekare, međutim, najviše zbunjuje tvrdnja Ministarstva da tijekom ove godine nisu morali imati višekratne povratne ambalaže, kad u Pravilniku o ambalaži jasno stoji da je njihov nacionalni cilj ove godine bio pet posto. Istina, kažu, u nacionalnim ciljevima za 2008. godinu propisano je za mlijeko nula posto povratne ambalaže, no poticajna naknada im se od iduće godine može lako naplaćivati jer utvrđeni cilj u 2007. godini nisu ispunili. Pravilnik, naime, nije mijenjan na način da se, umjesto pet posto utvrdio nacionalni cilj od nula posto za 2007. godinu, niti je donesena posebna odluka o tome, kao ove godine o nacionalnim ciljevima za 2008. godinu.

Bojana Mrvoš Pavić, Glas Istre

    Arrow pointing up