NaslovnaVijestiNAGRADE NAJUREĐENIJIM MJESNIM ODBORIMA I PREDAVANJE O UREĐENJU KRAJOBRAZA

NAGRADE NAJUREĐENIJIM MJESNIM ODBORIMA I PREDAVANJE O UREĐENJU KRAJOBRAZA

Najljepši mjesni odbor Nova Vas

POREČ –
Gradsko Turističko vijeće po prvi je put jučer dodijelilo priznanja i nagrade najuređenijim prigradskim mjesnim odborima. Tročlana komisija obišla je mjesne odbore i najboljim proglasila Novu Vas, dok je na drugom mjestu Žbandaj, a na trećem Baderna. Direktor Turističkog ureda Albino Sinosich predao je jučer u hotelu Parentium priznanja predstavnicima mjesnih odbora, gdje im je priredio i malu svečanost. Inženjerka uređenja krajobraza Bia Gec iz Rijeke održala je predavanje kojem su prisustvovali osim predstavnika porečkih mjesnih odbora, i predstavnici turističkog gospodarstva te djelatnici komunalnog poduzeća Usluga.
Prvonagrađeni mjesni odbor dobio je 15 tisuća kuna, drugi i treći po pet tisuća kuna manje, a to će opravdati račune za materijal za uređenje njihova područja.
– Poreč je izrazito turistička destinacija i moramo razmišljati na način da ne možemo imati hotele s četiri zvjezdice, a destinaciju s dvije zvjezdice manje. Turistička zajednica izdvaja prilično novca za čišćenje divljih deponija što se nalaze uz biciklističke i pješačke staze, kojih na našem području ima oko 400 kilometara. Vrijeme je da shvatimo da se to više ne smije događati, rekao je Sinosich. Komisija je, rekao je, prilikom dodjeljivanja nagrada vodila računa o tome jesu li u mjesnim odborima izvan grada (od sljedeće godine će biti i oni uključeni) uređene javne površine, staze i putovi, okućnice i balkoni te mjesna groblja i dječja igrališta.
U uvodnom dijelu izlaganja o uređenju krajobraza riječka inženjerka Bia Gec je istaknula da kvaliteta javnih zelenih površina utječe na kvalitetu našeg života. Predavačica je dala i niz preporuka, praktičnih savjeta, te se dotaknula i funkcije skulptura, vode i javne rasvjete na otvorenom.

Piše: V. Md.

Dokumenti