Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Najveći hrvatski projekt za EU- financiranje
Share icon
Podjeli
Objavljeno 02.05.2011.

Za ovogodišnji Dan grada Poreča nije otvoren niti jedan javni ni komunalni objekt, ali se lokalna politika ipak ne mora sramiti - u svečanoj dvorani Vile Polesini danas su gradonačelnik Edi Štifanić, načelnici Vrsara Franko Štifanić, Funtane Tomislav Čoga i Tara-Vabrige Nivio Stojnić sa zamjenikom direktora Hrvatskih voda Sinišom Šircem potpisali pismo namjere "teško" 60 milijuna eura.

Pismom namjere (grado)načelnici se obvezuju zajedno s Hrvatskim vodama pripremiti (što je već učinjeno) i provesti projekt zbrinjavanja otpadnih voda, koji će biti apliciran za financiranje Evropskoj uniji.

Radi se o izmiještanju i gradnji četiriju priobalnih pročistača s membranskom tehnologijom te proširenju kanalizacijske mreže za 55 kilometara u 28 prigradskih naselja. Projekti su dobili bezrezervnu podršku četiriju lokalnih Vijeća, ishođene su lokacijske dozvole, a pri kraju je i projektiranje.

Rodoljub Kosić, direktor komunalnog poduzeća Usluge Poreč, koja je zadužena za ovaj projekt, naglasio je da je koncepcija projekta utvrđena 2006. godine nakon devet godina traženja i promišljanja. Širac je naglasio da je tim iz Hrvatskih voda cijelo vrijeme izvrsno surađivao s Uslugom i porečkim dogradonačelnikom Edom Kosom, da će aplikacija za EU biti poslana prije ljeta, a da je prije 15-ak dana dobio pisano uvjerenje da porečki projekt ubrzanom procedurom može dobiti novac iz predpristupnih fondova.

"To je najveći hrvatski projekt u zaštiti voda, a drugi po redu je onaj u Slavonskom brodu, koji košta 30 milijuna eura. Ponosno mogu reći da je ovaj projekt kruna višegodišnjeg zajedničkog rada", rekao je Širac. Gradonačelniku Štifaniću bilo je važno ukazati na pokazano zajedništvo načelnika u ovako velikom i značajnom projektu. (S. MATEJČIĆ ).

 

    Arrow pointing up