NaslovnaVijestiOd sakupljene ambalaže radi se nezakonit biznis

Od sakupljene ambalaže radi se nezakonit biznis

Ista ambalaža koja uđe u trgovine odvozi se u odlagališta pa opet u trgovine, rekao je savjetnik u Jadran-metalu Edi Pavletić • Vjera Mušković iz porečke Usluge uvjerena u malverzacije i krađe ambalaže.

Glas Istre, 30.10.06.

PULA –
Ovotjedni slučaj zloporabe položaja i ovlasti vlasnika tvrtke A. M. Indeks commerce iz Grožnjana, kojem slijedi kaznena prijava zbog preprodaje povratne ambalaže, pokazao je da je prikupljanje povratne ambalaže, osim utjecanja na podizanje ekološke svijesti, i unosan, u ovom slučaju nezakonit biznis. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u suradnji s policijom iz Buja utvrdio da je vlasnik tvrtke umjesto da skupljenu ambalažu isporučuje uporabitelju predavao dio fizičkim osobama koje su je ponovno vraćale u trgovinu. Stoga je nedavno Fond s tom tvrtkom raskinuo ugovor o suradnji i protiv njih je pokrenuta kaznena prijava, a ambalaža joj je oduzeta, saznajemo u dopisu koji nam je poslala glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.
Istarska županija dodijelila je devet koncesija za sakupljanje ambalažnog otpada, odnosno PET ambalaže, staklene ambalaže i limenki, saznajemo u Fondu. Ovlašteni sakupljači su Komunalni servis iz Rovinja, porečka Usluga, Usluga Pazin, 1. maj Umag, pulske tvrtke Metis, Herculanea i Jadran-metal te 1. maj Labin. Budući da se ambalaža od građana prema Pravilniku o ambalaži prikuplja samo u trgovačkim centrima površine veće od 200 četvornih metara, a po nedavnoj odluci Fonda limit je 80 jedinica na dan, samo ovlašteni sakupljači je imaju pravo odvoziti iz trgovina.
Kako nam je rekao direktor Metisa Miljenko Cukon, oni na svom odlagalištu imaju videonadzor na svim stupovima pa nema krađe, a tu mogućnost smanjuje i prešanje ambalaže. »Imamo automatsku prešu, sva povratna ambalaža odmah se preša, postavlja na traku, buši, gnječi i balira pa nema teoretske šanse da se nešto ukrade, možda boca ili dvije«, kaže Cukon. Savjetnik u Jadran-metalu Edi Pavletić navodi da se osjeća da se povrat ambalažnog otpada pretvorio u trgovinu.
– Često uz cestu viđam Rome s kamionima prepunim plastične ambalaže, posebno u Zagorju, Lici, Baniji i Slavoniji. Mislim da je Fond shvatio da se od ambalaže radi biznis jer se ista ambalaža koja uđe u trgovine ponekad odvozi u odlagališta pa opet u trgovine. I nas je netko prijavio da mi to radimo pa smo neko vrijeme imali izvanredni nadzor iz Fonda. U početku su nam krali ambalažu iz skladišta, a sad više ne, jer imamo visoke zidove, rekao je Pavletić. Dodao je da je količina ambalaže u skladištu mnogo veća nego što su očekivali pa će ući u investiciju za izgradnju novog postrojenja. Primjerice, samo je u ovoj tvrtki u rujnu prikupljeno gotovo 1,9 milijuna komada plastične ambalaže, 556 tisuća staklene i gotovo 363 tisuće limenki. U kolovozu je, primjerice, prikupljen čak 3,1 milijun jedinica PET ambalaže, gotovo 768 tisuća staklene i 557 tisuća limenki.
Po riječima glasnogovornice Usluge Poreč Vjere Mušković, na njihovom odlagalištu nema problema s krađama jer su im prostorije zatvorene. »Prikupljamo povratnu ambalažu iz trgovačkih centara i porečkih poduzeća, pretežno iz Lagune i Maistre, a u našim prostorijama je ona zaključana i pod kontrolom. Kod nas se obavlja i selektiranje i prešanje ambalaže, koja se potom odvozi dalje na reciklažu«, navodi ona. Kako kaže, i sama se više puta uvjerila u malverzacije s ambalažom. »Nekoliko puta su nas gospodarstvenici, primjerice iz ugostiteljskih objekata, zvali da pokupimo ambalažu iz kontejnera, a kad smo došli drugi dan, bili su poluprazni pa je očito da se krade«, zaključila je Mušković.

Piše: P. LUKEŽ

Dokumenti