Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
OPĆI UVJETI ISPORUKE komunalne usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada
Share icon
Podjeli
Objavljeno 26.02.2008.

Na temelju odredbe 24. Zakona o zaštiti potrošača, predsjednik Uprave donosi Opće uvjete isporuke usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog odvoza kako slijedi: Na temelju odredaba članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN br. 35/05), te odredbe članka 24. Zakona o zaštiti potrošača (NN br. 79/07) uz suglasnost Povjerenstva za reklamaciju potrošača i Nadzornog odbora USLUGE POREČ d.o.o. od dana 27. studenog 2007. godine, predsjednik Uprave, Rodoljub Kosić, dipl.ing.el. dana 27. studenog 2007. godine donosi

OPĆE UVJETE ISPORUKE komunalne usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada

I Opće odredbe

Članak 1. Ovim Općim uvjetima isporuke komunalnih usluga sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada određuju se međusobni odnosi između isporučitelja usluge i korisnika usluge na području grada Poreča, općina Sveti Lovreč, Višnjan, Vrsar, Kaštelir Labinci, Funtana , Tar - Vabriga i Vižinada, na kojem isporučitelj obavlja navedene komunalne usluge.

Članak 2. Pojedini pojmovi u smislu ovih Općih uvjeta imaju slijedeće značenje: 1. Isporučitelj komunalnih usluga je USLUGA POREČ d.o.o. Poreč, Mlinska 1, Poreč, MB: 3093735, ( u daljnjem tekstu: Isporučitelj ), 2. Korisnik komunalnih usluga su pravne i fizičke sobe koji su vlasnici građevina odnosno posebnog dijela građevina ( zgrada, stanova i poslovnih prostora, i dr. ) te korisnici građevina odnosno posebnog dijela građevina ( stanari, najmoprimci, zakupci i dr. ) kada je vlasnik obvezu plaćanja ugovorom prenio na korisnika, ( u daljnjem tekstu: Korisnik ), 3. Komunalne usluge su sakupljanje i odvoz komunalnog otpada te njegovo trajno odlaganje na odlagališta komunalnog otpada, sukladno odredbi članka 3. stavka 5. i 6. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne Novine broj 36/95,70/97,128/99,57/00,129/00,59/01,26/03,82/04,110/04,178/04 ). 4. Komunalni otpad je otpad iz kućanstva, otpad koji nastaje čišćenjem javnih površina i otpad koji je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, a koji nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, sukladno odredbi članka 3. Zakona o otpadu ( Narodne Novine broj 178/04 i 153/05 ).

II Ugovor o isporuci komunalnih usluga

Članak 3. (1) Ugovor o isporuci komunalnih usluga zaključuje se na temelju podnesenog zahtjeva korisnika usluge isporučitelju usluge ( ugovor o pristupanju ). (2) Ugovor o isporuci zaključuje se na neodređeno vrijeme. (3) Zaključenjem ugovora korisnik usluga u cijelosti prihvaća ove Opće uvjete. (4) Isporučitelj je dužan na zahtjev korisnika bez naknade uručiti mu ove Opće uvjete. (5) Isporučitelj se obvezuje nakon stupanja na snagu ovih Općih uvjeta o istom upoznati korisnika usluge.

Članak 4. (1) Smatra se da je zaključen ugovor o isporuci komunalne usluge i u slučajevima kada korisnik nije podnio zahtjev za zaključenje ugovora, ali je prihvatio isporuku i korištenje komunalne usluge. (2) Obveza korištenja komunalne usluge nastaje trenutkom stjecanja vlasništva odnosno prava korištenja građevine, odnosno posebnog dijela građevine, a sve sukladno Odlukama koje donose jedinice lokalne uprave i samouprave iz članka 1. ovih Općih uvjeta na području na kojem isporučitelj obavlja komunalne usluge. (3) Danom početka pružanja komunalne usluge smatra se danom zaključenja ugovora.

Članak 5. (1) Korisnik je dužan bez odgađanja a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastupanja navedenih okolnosti isporučitelja usmeno na zapisnik ili u pisanoj formi izvijestiti o stjecanju vlasništva ili korištenja građevine, odnosno posebnog dijela građevine, kao i svim promjenama koje se odnose na promjenu tvrtke, promjenu adrese na koju se šalju računi, promjenu površine prostora i drugim relevantnim promjenama koje utječu na međusobne odnose u isporuci i korištenju usluge. (2) Korisnik je dužan isporučitelju, uz pisanu obavijest iz prethodnog stavka, priložiti i dokaz o vlasništvu građevine ili posebnog dijela građevine ( isprava temeljem koje je stečeno pravo vlasništva nekretnine ) odnosno ugovor kojim je stekao pravo korištenja. (3) Korisnik usluge obvezan je pravodobno obavijestiti isporučitelja o promjenama namjene prostora ili djelatnosti, te proširenju i izmjeni djelatnosti ili drugih okolnosti koje utječu na povećanje ili smanjenje komunalne usluge. Sve obavijesti i zahtjeve korisnik podnosi isporučitelju u sjedištu isporučitelja u Poreču, Mlinska 1, u vremenu od 7,00 sati do 15,00 sati. (4) Korisniku se omogućava da naknadu za isporučenu uslugu plati na blagajni, u sjedištu isporučitelja, svakog radnog dana u vremenu od 8,00 sati do 14,00 sati.

Članak 6. (1) Korisnik ne može otkazati ugovor ukoliko istovremeno obavljanje usluga nije osigurao na način propisan Zakonom o komunalnom gospodarstvu i Zakonom o otpada, osim u slučaju prestanka vlasništva odnosno prava korištenja. (2) Kada vlasnik ili korisnik građevine odnosno posebnog dijela građevine namjerava otkazati ugovor zbog prestanka prava vlasništva ili korištenja dužan je o istome obavijestiti isporučitelja najmanje deset dana prije prestanka korištenja, te dostaviti i odgovarajuće isprave kojim dokazuje svoje navode. (3) Ukoliko vlasnik ili korisnik pravovremeno ne otkaže ugovor a nastanu dugovanja isti je dužan podmiriti nastalo potraživanje.

III Uvjeti isporuke komunalnih usluga

Članak 7. (1) Isporučitelj osigurava isporuku usluge odnosno skuplja, odvozi i odlaže komunalni otpad sukladno Plan skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada. (2) Plan iz stavka 1. isporučitelj je dužan dostaviti jedinicama lokalne samouprave iz članka 1. Uvjeta, te na zahtjev korisniku usluga.

Članak 8. (1) Isporučitelj je obvezan prilikom pružanja usluge paziti da ne ošteti posude za otpad, ograde i pročelja zgrada a nakon pražnjenja posude dužan je istu vratiti na mjesto te pokupiti eventualno rasuti otpad.

Članak 9. (1) Isporučitelj osigurava posude za otpad sukladno odredbama Odluka i drugih podzakonskih akata pojedinih jedinica lokalne uprave i samouprave na čijem području obavlja uslugu. (2) Isporučitelj je dužan osigurati održavanje i čišćenje posuda za otpad.

Članak 10. (1) Isporučitelj će na temelju pisanog zahtjeva korisnika istom dodijeliti posudu za otpad bez posebne naknade, isključivo na temelju odluke nadležne osobe isporučitelja nakon uvida na licu mjesta te ispunjenih uvjeta iz podzakonskih akata jedinica lokalne uprave i samouprave.

Članak 11. (1) Isporučitelj osigurava posude i odvoz za glomazni otpad sukladno programu koji donosi upravno tijelo jedinice lokalne uprave i samouprave iz članka 1. ovih Općih uvjeta na području na kojem isporučitelj obavlja komunalne usluge.

Članak 12. (1) Sakupljanje i odvoz otpada isporučitelj obavlja specijalnim vozilima za tu namjenu, a koja odgovaraju sanitarno-tehničkim i higijenskim propisima.

Članak 13. (1) Isporučitelj osigurava spremnike za papir, staklo i pet ambalažu sukladno Programima koje donese nadležno tijelo.

IV Uvjeti korištenja komunalne usluge

Članak 14. (1) Korisnici su dužni komunalni otpad odlagati u posude za otpad, u zatvorenim vrećicama, na način da se isti ne rasipa, te su dužni posudu za otpad zatvoriti. (2) Zabranjeno je posude za otpad istresati, prebirati po odloženom otpadu ili na bilo koji drugi način onečišćavati ili oštetiti mjesto gdje je postavljena posuda za otpad. (3) Zabranjeno je glomazni otpad odlagati u posude za komunalni otpad.

Članak 15. (1) Korisnik može odlagati u posude za otpad samo komunalni otpad, a u spremnike za papir, staklo i pet ambalažu samo otpad za koji je spremnik namijenjen.

Članak 16. (1) Radi zaštite korisnika usluge i omogućavanja bolje kvalitete usluge korisnicima isporučitelj osigurava mogućnost kontaktiranja na telefon broj 052/429-241, radnim danom u vremenu od 7,00 sati do 15,00 sati. (2) Radi zaštite korisnika usluga i omogućavanja bolje kvalitete usluga pri isporučitelju, sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača ( Narodne Novine broj 96/03), djeluje Povjerenstvo za reklamaciju potrošača. (3) Povjerenstvo zaprima reklamacije korisnika i o istima odlučuje najduže u roku od 30 dana.

V Način obračuna cijene

Članak 17. (1) Cijena usluge utvrđuje se prema površini građevine odnosno posebnog dijela građevine. Cijena usluge utvrđuje se cjenikom sukladno postupku predviđenom Zakonom o komunalnom gospodarstvu i Zakonom o zaštiti potrošača. (2) Cjenik usluga objavljuje se u Službenom glasniku Grada Poreča i ostalim Općinama iz članka 1. ovih uvjeta na odgovarajući način.

Članak 18. (1) U slučaju izmjene cjenika usluga isporučitelj će o istom pravovremeno obavijestiti korisnike.

Članak 19. (1) Cijena usluge sadrži iznos za usluge sakupljanja otpada, nabavka voznog parka, sanacija odlagališta otpada, odlaganje, obrađivanje i zbrinjavanje otpada.

Članak 20. (1) Utvrđivanje površine odnosno posebnog dijela građevine vrši se na temelju vjerodostojne dokumentacije te izlaskom na lice mjesta ovlaštene osobe isporučitelja i sastavljanjem zapisnika odnosno preuzimanjem površine iz baze podataka pojedine jedinice lokalne samouprave.

VI Način plaćanja cijene usluga

Članak 21. (1) Korisnik plaća cijenu usluge isporučitelju na osnovi ispostavljenih računa odnosno uplatnica. (2) U slučaju neredovitog plaćanja na računu odnosno uplatnici iskazuje se i iznos ukupnog dugovanja.

Članak 22. (1) Računi odnosno uplatnice dostavljaju se korisniku na adresu koju od odredi odnosno utvrdi ovlaštena osoba izlaskom na lice mjesta. ( 2) Računi se dostavljaju tromjesečno za kategoriju stanovništvo i obrtnici, dok za kategoriju privreda mjesečno.

Članak 23. (1) Korisnik je dužan platiti naknadu za izvršenu uslugu u roku određenom na računu odnosno uplatnici.

Članak 24. (1) Zbog neplaćanja dospjelih obveza isporučitelj će pokrenuti postupak prisilne naplate.

VII Završne odredbe

Članak 25. (1) Ovi Opći uvjeti objaviti će se u službenim glasilima ili na oglasnim pločama Grada Poreča, te općina Sveti Lovreč, Višnjan, Vrsar, Kaštelir Labinci, Funtana, Tar-Vabriga, Vižinda, kao i na oglasnoj ploči i web stranici isporučitelja.

Poreč, 27. studeni 2007. godina Ur. broj: 2684/07.

Predsjednik Uprave Rodoljub Kosić, dipl.ing.el.

• Napomena: Danom donošenja Općih uvjeta primjenjuje se cjenik postupanja s otpadom objavljen u Službenom glasniku Grada Poreča broj 1/2005 i 8/2005.

    Arrow pointing up