NaslovnaVijestiOtvorena punionica električnih vozila na velikom gradskom parkiralištu

Otvorena punionica električnih vozila na velikom gradskom parkiralištu

Na Dan planete Zemlje, 22. travnja 2015. gradonačelnik Edi Štifanić otvorio je, na velikom gradskom parkiralištu u Poreču, punionicu električnih vozila. Tom prilikom napravljena je i demonstracija punjenja na električnog vozila, a gradonačelnik je napomenuo koliko je važno ulagati u ekološki osviještene projekte. – Zemlja je jedini dom kojeg imamo i moramo je sačuvati, a ovo je jedan od načina da smanjimo emisiju ugljičnog dioksida kojeg 20% proizvedu upravo vozila na fosila goriva, kazao je Štifanić, napomenuvši da punionica za električna vozila doprinosi i turističkoj promociji, jer će vlasnicima takvih vozila biti lakše planirati boravak u našem gradu.

Za početak bi, uz postojeću, bila dovoljna još jedna punionica za grad, a svakako bi mudro bilo kad bi porečki hotelijeri investirali u punionice, naročito u udaljenim turističkim naseljima, zaključio je gradonačelnik.

Ugradnjom punionice, Grad Poreč – Parenzo pridružuje se mreži gradova koji svojom ažurnošću i komunalnom opremljenošću, te svjesnošću glede implementacije novih tehnologija, omogućuje korištenje i distribuciju električnih vozila. Korištenjem ovakvih tehnologija pridonosi se globalnoj svijesti o smanjenju ekološkog onečišćenja okoline, zraka, te ugrožavanja zdravlja stanovništva, čime se podiže ukupna kvaliteta turističke ponude našeg grada. Predstavljanju punionice prisustvovali su uz gradonačelnika i njegovi zamjenici, te predstavnici komunalnog poduzeća Usluga, gradskog poduzeća Parentium, turističkih zajednica, novinari i Uroš Krmac iz koparske podružnice slovenske tvrtke Avant Car koja se bavi iznajmljivanjem električnih vozila. Njegov je Smart bio ujedno prvi auto koji je koristio usluge ove punionice, a Krmac je istaknuo kako je ovaj projekt veliki dobitak za Poreč i izrazio želju da se gradonačelnici drugih istarskih gradova priključe ovoj inicijativi.

Korištenje velikog gradskog parkinga i samo punjenje za vlasnike električnih vozila je besplatno, a prije korištenja punjača od osoblja treba zatražiti RFID karticu kojom će se identificirati na uređaju. Nakon korištenja kartica se vraća osoblju parkirališta.

Brza punionica za električna vozila na velikom gradskom parkiralištu realizirana je nakon provedenog bagatelnog nadmetanja i odabira najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu i ugradnju punionice, a to je tvrtka Ducati komponenti d.o.o. Ludbreg. Punionica sadržava standardizirane utičnice IEC 62196 tip 2, mod.3, teomogućava istovremeno punjenje dva vozila, od kojih će svaki imati mogućnost punjenja vršne snage 22kW, odnosno 44 kW istovremeno. Ugrađena je kvalitetna sedmero polna utičnica proizvođača Mennekes, koja podupire međunarodni standard IEC 62196. Utičnica, također, omogućava zaključavanje utikača u utičnici za vrijeme punjenja, a ugrađena je elektronika koja polno podupire međunarodni standard punjenja IEC61851, koji definira sigurnosne mehanizme i način izmjene podataka između vozila i punionice. U punionicu za električne automobile ugrađena je nadstrujna zaštita posebno za svaku utičnicu te posebno za cjelokupnu punionicu, čime je omogućena maksimalna sigurnost korisnika punionice i ostalog stanovništva.

Sredstva za ovu punionicu električnih vozila, označenu zelenom bojom na velikom gradskom parkiralištu, osigurana su u Proračuna Grada Poreča – Parenzo za 2015.g.

Osim toga, Poreč je dobivanjem punionice uvršten na europsku kartu gradova s punionicama za električne automobile koja se može pogledati na ovom linku https://chargejuice.com/lokacija/534bcbf42d988cb51c8b47a1koji predstavlja referentnu točku za sve vlasnike ovakvih vozila iz cijele Europe.

Dokumenti