Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
POČELA USPOSTAVA SUSTAVA GOSPODARENJA ELEKTRIČNIM I ELEKTRONIČKIM UREĐAJIMA
Share icon
Podjeli
Objavljeno 06.01.2008.

Na temelju Pravilnika o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeo je uspostavljati sustav odvojenog skupljanja tog otpada radi njegove obrade i zbrinjavanja.

Sustav omogućava građanima da telefonom nazovu ovlaštenog sakupljača koji dolazi u kuću ili poslovni prostor i besplatno preuzima aparat teži od 30 kg kojeg se građanin, odnosno tvrtka želi riješiti.

Ovo se praktički odnosi na svu bijelu tehniku – hladnjaci, perilice rublja, perilice suđa, štednjaci, bojleri. Ovlašteni skupljači preuzet će i ostali, manji električni ili elektronički otpad kad preuzimaju veliki u domaćinstvima: televizore, kompjutere, glačala, bušilice, radioaparate. EE otpad skupljač je dužan preuzeti u roku od 30 dana. Veće količine stare EE opreme – veći broj kompjutera, pisača, fotokopirnih aparata i sl. također će ovlašteni skupljač preuzeti na licu mjesta od posjednika temeljem poziva.

U slučaju kada EE otpad predstavlja zdravstvenu ili sigurnosnu opasnost posjednik je tome dužan prethodno obavijestiti skupljača.

Prilikom preuzimanja EE otpada posjednik je dužan skupljaču predati uz EE otpad i ispunjeni prateći list za opasni, odnosno neopasni/inertni otpad. Posjednik u kućanstvu,prilikom predaje EE otpada skupljaču, potvrđuje primopredaju EE otpada potpisom na obrascu PPEEO. Ove obrasce sa sobom donosi skupljač.

Tako je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo koncesiju tvrtki Metis iz Rijeke koja je dobila koncesiju za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju.

Brojevi telefona na koja građani mogu zatražiti preuzimanje električnog i elektroničkog otpada je

0800 0051(Metis)RIJEKA.

Obavještavamo građane Poreštine da sve vrste otpadnih električnih i elektroničkih uređaja i opreme, velike i male kućanske aparate mogu osobno dostaviti na deponiju Košambra. Ujedno građani mogu naručiti besplatan odvoz EE otpada Metisu u Puli pozivom na broj 052/ 535-168 ili 052/535-067. Sakupljač je dužan u roku od 30 dana od poziva preuzeti EE otpad besplatno.

Uprava Društva

    Arrow pointing up