NaslovnaVijestiPOČINJE PRIMJENA SANKCIJA PROPISANIH PRAVILNIKOM O AMBALAŽI

POČINJE PRIMJENA SANKCIJA PROPISANIH PRAVILNIKOM O AMBALAŽI

Od danas trgovine moraju preuzimati ambalažni otpad

Obveza preuzimanja ambalaže i isplate 50 lipa po komadu odnosi se na trgovine veće od 200 četvornih metara
ZAGREB –
Od danas sve su hrvatske trgovine veće od 200 četvornih metara dužne od kupaca preuzimati ambalažni otpad i platiti im 50 lipa po komadu ambalaže veće od dva decilitra (PET boca, staklena boca za jednokratnu upotrebu ili Al-Fe limenke).
Prodavaonice koje od kupaca ne budu preuzimale ambalažu i za to im isplaćivale naknadu mogu biti sankcionirane kaznom od 150 tisuća do 700 tisuća kuna, a direktori kaznom od 50 do sto tisuća kuna, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.
U tri tjedna primjene Pravilnika, istaknuo je, Fond je prikupio oko 15 milijuna jedinica ambalažnog otpada – više nego što bi se dosad prikupilo cijele godine. Za prikupljenu je ambalažu, putem ovlaštenih sakupljača, Fond građanima dosad isplatio 13 milijuna kuna.
Mladineo je podsjetio da je otpad ključni problem Hrvatske te da se što više PET ambalaže namjerava prikupiti i preraditi u sekundarnu sirovinu ili proizvod. Cilj je i da se što više koristi povratna ambalaža i ostvare nacionalni ciljevi utvrđeni Pravilnikom. »Bilo bi lijepo kada bi se u Hrvatsku vratila lijepa praksa pijenja mlijeka iz staklene boce«, rekao je Mladineo. Hrvatska, naglasio je, godišnje uveze ambalaže u vrijednosti od 20 milijuna eura, a primjenom Pravilnika očekujemo da će se taj broj prepoloviti.
Komentirajući da neke trgovine i trgovački lanci kupcima na računima posebno ističu cijenu PET ambalaže, Mladineo je rekao da Ministarstvo financija smatra da tu stavku treba posebno isticati kako bi kupci znali da imaju pravo na njen povrat. Dodao je da se na tu povratnu naknadu ne plaća PDV.
Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu donesen je 25. srpnja 2005., a na snazi je od 1. prosinca 2005. Zbog razdoblja prilagodbe dogovor je bio da se do 1. veljače ne primjenjuju zakonom određene sankcije. (Hina)
Trgovcima prijeti propast

Krene li u primjenu Zakon o trgovini koji ograničava radno vrijeme, i zabranjuje rad nedjeljom, kažu u Cehu trgovaca, na zatvaranje će biti prisiljeno 3.500 malih trgovina, a na propast osuđeno toliko obitelji koje o trgovini ovise. Predviđeno rješenje o radnom vremenu problematično je za turistička mjesta, pri čemu su trgovci iz Istre napomenuli da im zabrana rada nedjeljom (osim u sezoni) znači i gubitak talijanskih vikend turista, a riječki su trgovci pak istaknuli kako im takav prijedlog »ugrožava koncepciju razvitka Rijeke kao urbanog turističkog centra«.

Pišu (B. M. P.)

Dokumenti