NaslovnaVijestiNovosti RJ ČistoćaPOREČANI RECIKLIRAJU 32% SMEĆA

POREČANI RECIKLIRAJU 32% SMEĆA

| Novosti RJ Čistoća

Porečanke i Porečani recikliraju 10% više otpada nego li prošle godine. Europska regulativa o održivom zbrinjavanju otpada koja je prihvaćena na nacionalnoj razini, pred građane je stavila nova pravila i zahtjeve kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Prikupljeni rezultati pokazuju kako su građani Poreča u kratkom vremenu prihvatili nova pravila, prepoznali važnost održivog gospodarenja otpadom i povećali količinu otpada koje recikliraju.

Porečanke i Porečani recikliraju 32% smeća

Grad Poreč, zajedno sa svojim sugrađanima u samo 11 mjeseci, povećao je postotak recikliranog otpada s 22 % na 32 %, što je povećanje od 10 % čime se Poreč približava vodećim hrvatskim gradovima prema količini recikliranog otpada. Ovako dobar rezultat i povećanje razvrstavanja otpada, rezultat su efikasnog sustava komunalnih usluge ali i uspješne suradnje s građanima grada Poreča.

Ulaganje u sustav s kontinuiranom edukacijom ključ je uspjeha

Još jednom se pokazalo kako je ulaganje u sustav uz stalnu edukaciju građana  ključ napretka. Ulaganje u sustav, uz suradnju s građanima, jedan je od glavnih razloga za postignute dobre rezultate u gradu Poreču. U proteklom  razdoblju u razvoj sustava uloženo je ukupno 23 milijuna. To uključuje sredstva za razvoj sustava odvoza otpada, sredstva za razvoj sustava za prikupljanje i zbrinjavanje otpada, za nabavu novih spremnika, zatim za uspostavu novih timova čime je osigurano povećanje broja  odvoza zelenih otoka, a značajan dio sredstava uložen je i u edukaciju.

U ovoj godini uspješno je uspostavljen sustav rada reciklažnog i mobilnog reciklažnog dvorišta gdje su naši građani odvojeno predali preko 400.000 kg otpada što je povećanje od 300% u odnosu na 2018. godinu kada nismo imali takva postrojenja. Još jedna novina u sustavu koju su naši građani objeručke prihvatili i u značajnoj mjeri koristili je sakupljanje glomaznog otpada direktno na kućnom pragu. Odaziv je bio više nego dobar. U ovoj godini smo na taj način povećali stopu odvojeno sakupljenog glomaznog otada za 110%.

Ono što nas posebno veseli je činjenica da su naši građani prepoznaju važnost odvajanja i recikliranja otpada, a uz to raste svijest naših građana da otpad nije isto što i smeće.

Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili u suradnji s našim građanima te svima ovim putem i zahvaljujemo jer nas svojim primjerima uče kako se čuva okoliš. – izjavio je direktor Usluge Poreč, Milan Laković.

Još je puno posla pred nama ali Grad Poreč i Usluga Poreč nastavit će poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti u cilju ostvarenja planiranih ciljeva uz cjelovitu brigu o očuvanju i zaštiti okoliša i prirode u našem Gradu.

Usluga Poreč d.o.o.

 

 

Dokumenti