Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Poreču i Osijeku sredstva iz Kohezijskog fonda EU-a
Share icon
Podjeli
Objavljeno 02.07.2013.
nlaz899745

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila prva dva projekta u Hrvatskoj koji će se financirati iz Kohezijskog fonda Europske unije, u ukupnoj vrijednosti od 102,7 milijuna eura. Riječ je o projektu proširenja i poboljšanja kanalizacijskog sustava u Osijeku i izgradnje postrojenja za obradu otpadnih voda, što bi trebalo smanjiti izlijevanje otpadnih voda u Dravu. Drugi projekt je izgradnja četiriju postrojenja za obradu otpadnih voda u Poreču, što će smanjiti izlijevanje nepročišćene vode u more.

"Hrvatska je sada 28. članica i kao takva imat će koristi od investicija poput ovih, ne bi li joj se pomoglo na putu prema održivom rastu. Ti projekti dobar su primjer naših investicija u regije koje pridonose poboljšanju životnih uvjeta građana i istodobno štite hrvatske rijeke i more. To je, naravno, od vitalnog interesa za hrvatski turizam, to je investicija u hrvatsku ekonomiju i u okoliš", rekao je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Ukupna vrijednost oba projekta je 139,7 milijuna eura, od čega iz Kohezijskog fonda dolazi 102,7 milijuna. Projekt u Osijeku vrijedan je 72,5 milijuna eura, od čega je 53 milijuna iz Kohezijskog fonda, a ukupna vrijednost projekta u Poreču je 67,2 milijuna, od čega iz Kohezijskog fonda dolazi 49,7 milijuna eura.

Komisija navodi da će od tih projekata korist osjetiti 150.000 ljudi u osječkoj i porečkoj regiji te oko 75.000 turista koliko ih se godišnje očekuje te da se očekuje da će tijekom provedbe projekta biti stvoreno 300 radnih mjesta. Oba projekta trebala bi biti dovršena tijekom 2016.

Po pravilima, ove je projekte morala odobriti Europska komisija jer prelaze 50 milijuna eura, dok se projekti ispod toga odobravaju na nacionalnoj ili regionalnoj razini ( Hina)

    Arrow pointing up