Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Porestina.info: Europski novac za Eko energiju iz Košambre
Share icon
Podjeli
Objavljeno 12.01.2009.

Stanovnici, građani Poreča desetljećima su svjedoci neugodnog smrada koji se za vrijeme toplog ili vjetrovitog vremena, u turističkoj sezoni, širi sa komunalnog odlagališta otpada Košambra. Zabilježeni su i požari na tom deponiju. Problem je izrazit upravo u turističkoj sezoni kada broj gostiju zna i do 5 puta premašiti broj domicilnog stanovništva, a tone smeća se također razmjerno povećavaju. Posljednjih godina smo svjedoci i planskog i organiziranog pristupa ovom problemu u Gradu Poreču, naime izgrađena je nova, suvremena i ekološka nova ploha za odlaganje otpada do 2013. godine. Pristupilo se i sanaciji stare plohe, s ciljem njenog zatvaranja, uređenja i pretvaranja u zelenu površinu. Početkom 2009. godine stižu nove, ohrabrujuće i optimističke vijesti. O čemu se radi ?

No, krenimo redom, od zakonitosti struke koja kaže slijedeće: " Raspadanjem otpadnih tvari na odlagalištu Košambra nastaje eksplozivna smjesa spojeva, koju je potrebno kanalizirati, odnosno odvoditi na površinu i sagorijevati kako ne bi došlo do neželjenih eksplozivnih reakcija na saniranim plohama. Nastala smjesa plinova izrazito je kalorična, pa ju je moguće iskorištavati u svrhu proizvodnje električne i toplinske energije". Znači li to da je naša godinama problematična i omražena Košambra zapravo potencijalni izvor energije? Postavljajući si upravo ovo pitanje i prateći ekološke trendove u svijetu, Usluga Poreč, Grad Poreč i Istarska županija prepoznali su potencijal ovog projekta, te ga odlučili kandidirati na natječaj iz programa IPA Adriatic - Obnovljivi izvori energije na Jadranu, uz još dva projekta iz Istre : Hidrocentrale i energija iz rezidua maslina.

Odgovore na pitanja o ovom projektu, potražili smo kod slijedećih sugovornika: stručne suradnice za europske integracije u Gradu Poreču, magistre Ane Rickijević, gospodina Oriana Otočana iz Istarske županije i gospodina Rodoljuba Kosića direktora "Usluge" - Poreč.

O samom projektu pitali smo g. Kosića koji navodi slijedeće:

" Dosad je izrađena Preliminarna studija ( u studenom 2007. godine ) od strane "TES" d.o.o. iz Maribora ( Toplotno Energetski Sistemi ) koja je procijenila da bi investicija koštala 540.000 Eura ( električna i toplinska energija ) s rokom amortizacije od 15 godina, u izradi je Projekt plinskog razvoda od strane zagrebačkog biroa "HIS" d.o.o. iz Donje Višnjice koji bi trebao koštati 200.000 kuna, a obuhvaća izradu i povezivanje plinskih zdenaca na Košambri. Zatražena je i ponuda za izradu projekta "Plinske baklje", a procijenjena vrijednost tih radova je oko 1,2 milijuna kuna. Ukoliko zbrojimo sve procijenjene troškove kompletno ulaganje u elektranu na plin u Poreču bi bilo 735.000 Eura ili oko 5.336.000 kuna".

Kako se došlo do ideje o financiranju ovog projekta iz PP Fondova EU, te kakve izglede za prolaz ima projekt saznajemo od magistre Rickijević: " U svibnju 2008. godine g. Kosić mi je prezentirao idejno rješenje ovog projekta, moram priznati - bila je to ljubav na prvi pogled. Projekt je vrlo zanimljiv i izazovan, kako za moju struku, tako pretpostavljam i za komunalni sektor, vrlo ga je lako pravdati pred Europskom komisijom jer stvara (vrijednost) energiju doslovno iz ničega. Projekt smo prezentirali g. Otočanu, koji nam je prije dva tjedna javio dobre vijesti - krećemo s projektom. Mi u Gradu Poreču, sa kapacitetima i iskustvom kojima raspolažemo trenutno, spremni smo administrativno i operativno odraditi projekt od početka do kraja. Ono što nam sad slijedi je što prije zgotoviti kompletnu projektnu dokumentaciju i ishodovati sve potrebne dozvole. Projekt je proglašen strateškim projektom Istarske županije i samim tim ima izvrsne izglede za prolaz". Od naših sugovornika saznajemo da se ovaj projekt planira kandidirati i na natječaj iz Programu "Intelligent Energy" .

 

 

R.V.A.

    Arrow pointing up