NaslovnaVijestiNovosti RJ ČistoćaPravilno odlaganje otpada

Pravilno odlaganje otpada

| Novosti RJ Čistoća

Potaknuti scenama pretrpanih kontejnera, otpada porazbacanog okolo postojećih kontejnera i kanti, nepropisno odloženog glomaznog otpada i još kojekakvog komunalnog nereda ovim putem želimo podsjetiti i potaknuti sve građane na pravilno postupanje prilikom odlaganja otpada.

Kao komunalno društvo,  u obavljanju djelatnosti sakupljanja i prijevoza otpada kontinuirano se susrećemo sa sljedećim nepropisnim odlaganjem otpada:

 • odlaganje glomaznog i zelenog otpada  pored spremnika za miješani komunalni otpad i selektivni otpad
 • odlaganje karton kod spremnika za miješani komunalni otpad

S obzirom da kreće turistička sezona te su tijeku značajne pripreme što se tiče čišćenja i uređivanja stambenih i poslovnih prostora te je već i zapažena značajnija poslovna aktivnost objekata na području Grada želimo upozoriti na slike kojima smo svi bili svjedoci kako proteklih godina tako i prethodnih nekoliko tjedana.

Najproblematičnija područja

 • Stari grad – problematika odlaganja miješanog komunalnog otpada i kartona

 

         

         

           

 

 • Červar Porat – problematika odlaganja glomaznog otpada i zelenog otpada

        

 

 • ostala naselja – glomazni i zeleni otpad, karton

            

 

Naime, ovako, u posljednje vrijeme uočeno, stihijsko odlaganje otpada  stvara kaos, nered, neprimjerenu sliku našeg Grada. Zapravo sve suprotno onome kako ga svi želimo predstaviti drugima.

Navedeno, osim što je estetski i higijenski problem,  predstavlja i veliki problem prilikom organizacije posla s obzirom da nikad ne znamo gdje će nas što dočekati, a onda to znači dodatnu upotrebu radne snage, opreme i vozila te nažalost nekad i kašnjenje u redovnom obavljanju djelatnosti sakupljanja i prijevoza otpada.

Ovim putem apeliramo na sve građane na pravilno postupanje sa otpadom te na pridržavanje slijedećih uputa:

 • PAPIR I KARTON odlaže se u spremnike za navedeni otpad na zelenim otocima

( plave su boje ili imaju plavi poklopac ) ili ih se može odložiti u reciklažnom dvorištu

 

 • GLOMAZNI I ZELENI otpad možete zbrinuti na sljedeći način:
 • u količinama do 1 autoprikolice mjesečno besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu
 • naručiti spremnik za odlaganje većeg kapaciteta na kućnu adresu ( spremnik od 5 m³ i 7 m³)
 • odbaciti navedeni otpad u spremnike tijekom eko akcije
 • zeleni otpad možete kompostirati
 • zeleni otpad može se zbrinuti i putem bio vreće koje se kupuju na blagajni komunalnog poduzeća i preuzimaju besplatno na kućnom pragu nakon poziva
 • za elektronički i električni otpad većih dimenzija ( hladnjak, zamrzivač, perilice i dr.) možete nazvati besplatni broj telefona 0800 444 110 te će se pokupiti na vašoj adresi

 

Podsjećamo još jednom da je svim građanima na raspolaganju reciklažno dvorište na lokaciji Građevine za gospodarenje otpadom Košambra, Garbina 10, od 07:00 – 19:00 h na kojem mogu odložiti sve vrste komunalnog otpada.

Na službenim web stranicama Društva, www.usluga.hr , također se mogu pronaći lokacije spremnika za selektivno odlaganje otpada (zeleni  otoci) kao i Plan rasporeda eko akcija koje su u tijeku.

Stoga  pozivamo sve  građane da iskoriste priliku i odlože svoj glomazni otpad u za to predviđene spremnike za vrijeme trajanja eko akcije.

U slučaju daljnjeg nepropisnog odlaganja otpada bit ćemo primorani uključiti komunalno redarstvo i otale zakonske ovlasti te sankcionirati neodgovorne korisnike.

Za sva dodatna pitanja i informacije oko načina sakupljanja i zbrinjavanja svih vrsta otpada možete nas kontaktirati osobno na adresi Mlinska 1, ured rukovoditeljice RJ Čistoće, na Građevini za gospodarenje otpadom, Garbina 10, voditelj gospodarenja selektivnim otpadom ili na broj telefona 091/431-0054, 091/449-2667, 091/430 1435.

Otpad se tiče svih nas, stvaramo ga svi i svi se moramo odgovorno pobrinuti za njega. Svatko od nas mora preuzeti svoj dio odgovornosti i biti spreman promijeniti svoje navike kako bismo smanjili količinu otpada koji stvaramo i izdvojili vrijedne sirovine koje se u otpadu nalaze. Usvajanjem pravilnog načina odlaganja otpada, pridonosimo smanjenju količina otpada koje se odlaže na odlagalište, čuvamo okoliš za buduće generacije te pridonosimo čistoći i ljepoti našeg Grada.

 

Usluga Poreč d.o.o.

 

Dokumenti