NaslovnaVijestiPULA: OKRUGLI STOL O KORIŠTENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

PULA: OKRUGLI STOL O KORIŠTENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Hrvatska se hitno treba priključiti proizvodnji »zelene energije« Tri energenta postaju sve značajnija, pa se i Hrvatska treba okrenuti njihovoj proizvodnji, a to su biodizel, bioetanol i bioplin. Za nas je trenutačno najznačajniji bioetanol koji se dobiva od kukuruza jer je to jedina žitarica koju proizvodimo u viškovima, rekla je prof. dr. Tajana Krička

Glas Istre 28.02.2006 – Piše P. SOFTIĆ
Korištenje obnovljivih izvora energije i proizvodnja »zelene energije« bila je tema okruglog stola koji je jučer održan u prostorijama Istarske razvojne agencije. U uvodnom razlaganju prof. dr. Tajana Krička s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je načine i prednosti proizvodnje »zelene energije«, te europske primjere, napominjući da će vrlo skoro od ukupne potrošnje obnovljivih izvora energije u Europi čak 83 posto biti dobiveno iz biomase. – S današnjeg stajališta tri energenta postaju sve značajnija, pa se i Hrvatska treba okrenuti njihovoj proizvodnji, a to su biodizel, bioetanol i bioplin.
Za nas je trenutačno najznačajniji bioetanol koji se dobiva od kukuruza jer je to jedina žitarica koju proizvodimo u viškovima. U proizvodnji biodizela najčešće se koristi uljana repica, čije bi sađenje također imalo velike prednosti za našu zemlju s obzirom na ogromnu površinu neiskorištenih a obradivih površina, broj nezaposlenih građana, ekologiju, te na smanjeni uvoz tog energenta, rekla je prof. dr. Krička.
Zanimljivo, ali Hrvatska je još početkom 80-ih imala tri postrojenja za proizvodnju bioplina, a sada nema niti jedno, iako bismo već sada trebali imati 15 do 20 posto biopostrojenja da bismo mogli ispuniti uvjete propisane »bijelom knjigom« Europske komisije do 2010. I na području Istarske županije sve se više ulaže u ekologiju, a za sada su postavljena četiri postrojenja s biološkim pročistačima otpadnih voda, no njihov je nusprodukt velika količina mulja. Iste bi biološke uređaje trebali uskoro dobiti Pula i Rovinj, kako je rekla Ljiljana Dravec iz Odjela za održivi razvoj Istarske županije. Mulj koji se dobiva od pročistača otpadnih voda spaljivat će se u određenom omjeru u cementari Koromačno uz otpadne gume, koštano brašno, otpadna ulja i ostalo, a cementara je već izmijenila pogon kako bi se ovo moglo ostvariti.
– Zaključeno je da bi trebalo integrirati obvezu ugrađivanja obnovljivih izvora energije u regionalne operativne planove županija, potencirati državne, regionalne i lokalne subvencije. Sudionici su također istaknuli da od nadležnih institucija treba zahtijevati donošenje podzakonskih akata koji reguliraju ovu tematiku, te potencirati veće korištenje domaćih znanstvenih kadrova u vođenju projekata vezanih uz obnovljive izvore. Moramo napomenuti da je Europa uporabu otpada kao alternativnog energenta uvrstila u obnovljive izvore energije, pa je u Istarskoj županiji to ugrađeno u prostorni plan u sklopu sustava gospodarenja otpadom, istaknula je Dravec.

Dokumenti