Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
PUNO TOGA SMO NAPRAVILI KAKO BI NAŠI GRAĐANI IMALI USLUGU NA EUROPSKOJ RAZINI
Share icon
Podjeli
Objavljeno 24.01.2020.
Print

Uspostavljanjem novog sustava gospodarenja otpadom te podjelom zajedničkih ili pojedinačnih spremnika za sakupljanje miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada započeo je i obračun javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada prema stvarnom broju pražnjenja spremnika odnosno prema tako često spominjanom načelu 'onečišćivač plaća'.

Puno je posla i predradnji trebalo odraditi da bi naši građani imali uslugu sakupljanja i zbrinjavanja otpada upravo ovakvu kakva je danas. Od onog trenutaka kada su i postavljene zakonske odredbe postupanja sa otpadom u našoj državi, nismo gubili vrijeme te se krenulo sa realizacijom.

Krenuli smo sa nabavom potrebnih spremnika, čipova, informacijskih sustava, kamiona, podzemnih spremnika, otpadomjera i odgovarajućih kartica. Još prije toga izgrađena je pretovarna stanica i reciklažno dvorište čime smo sve osigurali uvjete i za prestanak odlaganja otpada u našem Gradu te zatvaranje i sanaciju odlagališta  koje je ovih dana i započelo. Cijelo vrijeme trudili smo se što više upoznavati naše građane sa svim promjenama koji će nastupiti po pitanju otpada u našem Gradu. Često se zajednička komunikacija događala i na samim obračunskim mjestima naših korisnika budući smo u proteklih godinu dana obišli sve ulice, naselja, sela ali i lokalne Općine radeći na postavljanju novog sustava.

Stari sustav koji je omogućavao da se otpad može baciti kada, gdje i koliko hoćemo, Zakonom, Uredbom i Odlukom, izbrisan je te ga se kao takvog ne bi trebali više niti prisjećati.

Da je po putu bilo problema, bilo je. Osim što smo uvodili sustav koji je kompletno novi i drugačiji od onoga na što smo svi bili naviknuti pojavio se ogroman problem ali i opterećenje za sustav koji je još u razvoju.  Svjedoci smo svi onih početnih mjeseci novog sustava i  tzv. divljih odlagališta otpada u prirodi, neovlaštenih odlaganja otpada po tuđim spremnicima ili u zelenim otocima ali i na samim javnim površinama po Gradu.

Živimo u Gradu koji je prepoznat po svom standardu čistoće, urednosti i visokog stupnja ekološke razvijenosti, a sve aktivnosti koje su se provodile po pitanju gospodarenja otpadom u našem Gradu bile su motivirane upravo održavanjem ali i podizanjem prednjih standarda i na višu razinu.

Jedna od posljednjih aktivnosti bila je i uvođenje institucije ugovorne kazne. S obzirom na zakonske mogućnosti s jedne strane te nužnog djelovanja kao odgojne mjere s druge strane dijelu korisnika izrečene su kazne. U proteklih mjesec dana u suradnji upravo sa našim građanima uskladili smo mnogobrojne situacije na terenu. Podosta korisnika sad je prvi put preuzelo svoje kartice ili spremnike, dio korisnika odjavio je uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada budući se njihove nekretnine više ne koriste, prodane su ili situacije gdje se objekti koriste samo za vikend odmore, a ne za stalno stanovanje. Upoznali smo se s nedoumicama koje naši građani imaju po pitanju otpada, bili smo kritizirani ali i pohvaljeni. Kako bi se promijenio odnos prema otpadu potrebno je da se svi uključimo te shvatimo potrebu nužnih promjena pri čemu je svakako to shvaćanje posljedica dobrog informiranja, komunikacije i edukacije. Mi ćemo kao Društvo sigurno razmotriti situacije koje su se ovim putem pokazale nedovoljno jasne, a vjerujemo da će i naši korisnici promijeniti neke svoje stare navike.

Još jednom želimo naglasiti da imamo razvijen sustav gospodarenja otpadom koji osigurava odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje otpada koji je pravilno razvrstan i koji su naši građani prihvatili i provode ga. Istina je da postoje i pojedinci koji nisu prihvatili nova prava i obveze korisnika naših usluga zbog čega dolazi do onečišćenja sortiranog otpada, odlaganja otpada pokraj spremnika ili drugih prepoznatih situacija nepropisnog postupanja sa otpadom.

 Zajedničkim snagama i pozitivnim primjerima stvorili smo sustav i naviku pravilnog gospodarenja sa otpadom, a na nama je kao nositelju svega da i dalje radimo na unaprjeđivanju sustava na način da on postane poticajan za sve korisnike, učinkovit i održiv.

Usluga Poreč d.o.o.

 

    Arrow pointing up