Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
RADNI SASTANAK O AKTIVNOSTI U GOSPODARENJU OTPADOM
Share icon
Podjeli
Objavljeno 19.04.2019.
Josip Zidaric

U Velikoj gradskoj vijećnici jučer, 18.04.2019. održan je radni sastanak komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o., kao jedan od dijelova u sklopu projekta izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Cilj je bio iz prve ruke, od glavnih aktera, dobiti informacije o odrađenim i planiranim aktivnostima u ovom projektu gospodarenja otpadom koji za sve donosi velike promjene. Sastanku se odazvalo četrdesetak sudionika, predsjednika i članova vijeća svih porečkih mjesnih odbora, gradskih vijećnika, te predstavnika turističkih tvrtki koje djeluju na području grada.

Izlaganja su održali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, načelnik sektora za EU fondove Ministarstva zaštite okoliša Marko Markić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić, predsjednik uprave tvrtke Kaštijun Darko Višnjić, te direktor gradskog komunalnog poduzeća Usluga Poreč Milan Laković.

U uvodnoj riječi gradonačelnik Peršurić rekao je kako Poreč zajedno s okolnim općinama broji oko 40 tisuća stanovnika, a taj broj u ljetnim mjesecima sa dolaskom turista naraste i do 150 tisuća ljudi, što čini posebno zahtjevnu prilagodnu novom sustavu u gospodarenju otpadom.

- Ušli smo u novi sustav odvajanja otpada, sve temeljem zakona i direktiva EU. Novosti iziskuju vrijeme za prilagodbu, ali stvaranje smeća, koje se prije samo deponiralo ili bacalo u rupu više nije moguće, jer ćemo na taj način stvoriti problem sa smećem kao neki gradovi na jugu Italije pa i u Hrvatskoj. Ministarstvo je nedavno zatvorilo 27 deponija u Hrvatskoj, čak i na otocima gdje su turistička mjesta. Mi smo se prilagodili svemu što se od nas očekivalo i napravili sve što je lokalna i regionalna samouprava mogla napraviti u tom trenutku. Cilj je da pomognemo građanima u tom prelasku na nov sustav gospodarenja otpadom, da iz prve ruke dobiju pravu informaciju. Usluga je edukcije odradila već ranije kroz mjesne odbore, svaka dva tjedna ima emisije na tu temu na radiju, a nastaviti će se i kroz godinu dana puno edukativnih aktivnosti, kazao je gradonačelnik.

Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike rekao je da Ministarstvo financira izobrazne aktivnosti s ciljem da se ta „tranzicija“ sa dosadašnjeg odlaganja otpada na odlagališta na nov sustav gospodarenja otpadom što više olakša, ali su se ta sredstva za sada samo u Istri i Primorsko-goranskoj županiji uspjela iskoristiti – Želimo da građani nauče da je gospodarenje otpadom skuplje od odlaganja otpada, ali da je to gospodarenje, jer odlaganje više nije rješenje. Proizvodimo sve više otpada i on će se morati iskorištavati na što bolji način, kazao je Markić i dodao kako ove aktivnosti usmjerene na sve one koji proizvode otpad da znaju zašto to treba platiti više.

Pročelnik Zidarić govorio je o počecima aktivnosti na zbrinjavanju otpada u Istri koje sežu još u 1994. godinu kada je napravljena Studija o zbrinjavanju otpada, te o planiranju odlagališta otpada Kaštijun i formiranju istoimene tvrtke. Dodao je kako Županija ima zakonske obaveze davati dozvole komunalnim poduzećima za gospodarenje otpadom i zajedno s inspekcijom sudjeluje u uklanjanju divljih deponija.

Direktor Višnjić govorio je o početku gradnje Kaštijuna, načinima funkcioniranja tog sustava, kada otpad s pretovarnih stanica dolazi na odlagalište, načinima prerade otpada unutar samih postrojenja, te pozvao zainteresirane i gradske vijećnike da isti posjete.

Direktor Usluge Laković rekao je kako novi sustav gospodarenja otpada donosi puno promjena - od donošenja novih zakonskih regulativa, odluka jedinica lokalne samouprave i odluka o načinu pružanja usluga prikupljanja komunalnog otpada, na temelju kojih je komunalno društvo donijelo cjenik o javnim uslugama prikupljanja miješanog komunalnog otpada i bio razgradivog otpada. Dodao je kako su preuzete obveze u odnosu na direktive EU sljedeće - do 2020, odnosno do 2022 godine smanjiti ukupnu količinu proizvedenog komunalnog otpada za 5 posto, prikupiti odvojenog komunalnog otpada (papira, plastike, stakla i dr.) 60 posto, odvojeno prikupiti komunalnog bio otpada 40 posto i smanjiti broj prikupljenog otpada na odlagalištu za 35 posto. - To su ciljevi koje ćemo nastojati ostvariti tako što moramo ujednačiti kvalitetu javne usluge, maksimalno pokušati personalizirati sve usluge, da svaki korisnik ima mogućnost utjecanja na zbrinjavanje i da se prikupljanje otpada plaća po proizvedenoj količini. Sustav je postavljen kako bi potakli korisnike da se odvoji korisni otpad i proizvode sirovine. To su ciljevi EU koji su postavljeni pred nama i ukoliko se ne poštuju slijedi plaćanje penala EU od strane države, kazao je direktor. U svom izlaganju govorio je o mjerama provedenim do sada i onom što slijedi u narednom periodu.

Sudionici rasprave imali su upite vezano za podatke iznese u izlaganjima, kao na individualne upite vezano za spremnike i prikupljanje otpada u svojim objektima.

Sastanci u sklopu izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom nastavit će se i dalje, kako bi se svi uključili i pridonijeli očuvanju čistoće u gradu.

Grad Poreč

Loris Persuric
Milan Lakovic
publika
    Arrow pointing up