Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
RJ ČISTOĆA -Čišćenju uvale Peškera od velikih količina trave i mulja
Share icon
Podjeli
Objavljeno 19.08.2008.

Od prošlotjednih vremenskih neprilika pa na ovamo, suočeni smo svakodnevnim prizorima velikih količina morske trave i drugog smeća u uvali Peškera koja se nalazi usred grada Poreča. Osim što nagomilana morska trava uz obalu stvara jako ružnu i neugodnu sliku, ta ista trava pomiješana sa morskim muljem sa dna uvale Peškera, stvara i vrlo neugodne mirise, tako da prolaznici ulicom N.Tesle najčešće obilaze obalni dio ulice, što je u naravi i šetalište ulice.

 

Od prvog dana pojave većih naslaga morskih trava, Usluga Poreč koristeći sva svoja raspoloživa sredstva nastoji očistiti taj dio obale od morskih naslaga. Ne rijetko se naslage trave skupljaju i odvoze i po dva puta na dan. Naime nakon svakodnevnog jutarnjeg čišćenja i odvoza trave, u popodnevnim satima se trava opet nagomila uz obalu tako da se posao mora povremeno ponavljati i u popodnevnim satima. 

Za spomenuti je da je tijekom prošle sedmice pa do danas samo sa tog dijela obale odvezeno preko 100 m3 morskih naslaga trave i mulja, a da je radi urednosti i ljepšeg izgleda taj dio obale već po drugi put i zasipan čistim šljunkom. 

Važno je spomenuti da su morske naslage trave i mulja u uvali Peškera ipak neuobičajne u tolikim količinama. Usluga Poreč redovito održava taj dio obale uvale, no tijekom niza godina unatrag, nismo bili suočeni sa takvim količinama izbačenih naslaga. I prethodnih su se godina događale situacije da je more znalo izbaciti takve naslage na obalu, no to je mogla biti jednodnevna ili najviše dvodnevna pojava, i to jedanput do dva puta mjesečno. Tako je bilo i ove godine do prošlotjedne pojave, koja traje već deseti dan za redom i koja iziskuje svakodnevno čišćenje većih količina morskih naslaga.

 

Navodimo da sličnu pojavu, samo u manjim količinama imamo i u uvali Sv. Martin, a na uređenoj plaži Materada i Pical kao i na gradskom kupalištu u rekreacionoj zoni Poreča redovito i svakodnevno skupljamo i odvozimo slične, no ipak manje količine morskih trava, koje svojim izgledom i mirisom ipak nisu tako neugodne kao one iz uvale Peškera.

 

Uprava Društva

 

 

 

    Arrow pointing up