Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Stručno povjerenstvo za "Plavi cvijet" po drugi put u Poreču
Share icon
Podjeli
Objavljeno 25.07.2008.

Hrvatska turistička zajednica kroz sustav turističkih zajednica potiče aktivnosti i sudjelovanje u programima zaštite okoliša, djelovanje na unapređenju turističkog proizvoda, te podizanje razine gostoljubivosti i stvaranje klime dobrodošlice.

U Poreču je 21. srpnja 2008. godine boravilo Stručno povjerenstvo za nagradu "Plavi cvijet", jer su nakon prvog obilaska za tu nagradu u kategoriji gradova kandidirani Poreč i Rovinj.

U akciji "Plavi cvijet" HTZ potiče sve subjekte i lokalne samouprave na očuvanje i unapređenje turističkog prostora. Turistička zajednica Istarske županije obišla je Istru i istakla kandidature određenih gradova i mjesta za nagrade HTZ-a.  Stručno povjerenstvo su sačinjavali: Marino Brečević (TZ Istarske županije), Adriana Savi ( HTZ ), Viviana Vukelić ( HTZ ) i Milo Sršen ( HTZ ). Domaćini u Poreču su im bili Nenad Velenik, direktor TZ Grada Poreča i gradonačelnik Edi Štifanić. Povjerenstvo je prvo obišlo okućnicu obitelji Trutanić u Dalmatinskoj ulici u Poreču, koja je kandidirana za "Plavi cvijet" u kategoriji najbolje uređene okućnice. Posjet Poreču nastavili su obilaskom kandidata za nagradu u kategoriji atrakcija - posjetili su jamu Baredine. Pohvalili su entuzijazam kojim su voditelji ove atraktivne turističke ponude Silvio Legović i Vinko Počanić uredili jamu, speološku muzejsku zbirku i izložbu na otvorenom, galeriju fotografija iz jama, te poligon gdje se hrabriji turisti uz stručno vodstvo poput speleologa spuštaju u jamu. Nakon toga je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić prezentirao ulaganja Grada Poreča u kanalizaciju, odlagalište otpada Košambra, u novu sportsku dvoranu na Žatiki i u novo parkiralište kod groblja. Uslijedilo je obilaženje hortikulturno uređenih javnih površina, cvjetnjaka na porečkim kružnim raskrižjima ( rotorima ), parkove Olge Ban i kod info punkta kod tržnice, te javnog toaleta uz gradsko parkiralište. Na kraju je obiđen grad, dvije Enoteke - "Epulon" i obitelji Kadum, Aquarium, shop Zavičajnog muzeja Poreštine, galerija mozaika obitelji Krajina, te obitelji akademskih slikara Santrač. Posjet je okončan posjetom 2 novouređena kafića na rivi kod kule na Narodnom trgu, te restorana D.G. i Sveti Nikola. Obiđeno je i gradilište rekonstrukcije najstarijeg porečkog hotela, ex "Riviere". Direktor TZ Grada Poreča Nenad Velenik kaže za Poreštinu.info da je dojma kako Poreč ima dobre izglede da u ovoj 2008. godini i osvoji nagradu "Plavi cvijet" za najuređeniji grad na Jadranu.

R.V.Aleksić

    Arrow pointing up