Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
U Poreču najveći projekt komunalne infrastrukture u Hrvatskoj
Share icon
Podjeli
Objavljeno 21.02.2012.

Do kraja 2016. godine grad Poreč i 28 naselja na širem području grada imat će izgrađen sustav odvodnje i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

 Potpisivanjem Ugovora u komunalnom poduzeću ‘Usluga’ o izradi projektno-natječajne dokumentacije projekta sustava kanalizacijske odvodnje i pročišćenja otpadnih voda s tvrtkom ‘Hidroing’ iz Osijeka koja je nositelj ponude, učinjen je prvi korak k realizaciji najvećeg projekta izgradnje komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, vrijednog oko 450 milijuna kuna a koji će se sufinancirati posredstvom IPA predpristupnog fonda Europske unije.

Po uvođenju osječke tvrtke u posao, u porečkoj Gradskoj palači novinarima su se obratili gradonačelnik Edi Štifanić i njegov zamjenik Edo Kos, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac, direktor ‘Usluge’ Rodoljub Kosić i direktor ‘Hidroinga’ Vjekoslav Abičić.

 

Tender natječajna dokumentacija, na temelju koje će biti raspisan međunarodni natječaj za izgradnju sustava, imat će oko 1.000 stranica teksta u pet knjiga, koje će biti predane EU komisiji tijekom mjeseca rujna ove godine a koja će nakon usvajanja odobriti 70 posto sredstava za izgradnju sustava.

Kako je rekao porečki gradonačelnik, uz 4 uređaja s membranskom tehnologijom za pročišćavanje, zbog čega će se pročišćena voda moći koristiti za komunalne potrebe, i 49 crpnih stanica te 70-tak kilometara kanalizacijske mreže, sustav će se graditi u tri pravca – prema Novoj Vasi, Žbandaju i Mugebi.

Štifanić je naglasio da su Hrvatske vode prepoznale projekt kojeg je pokrenula porečka ‘Usluga’ a u čiju pripremu su Hrvatske vode uložile 12 milijuna kuna.

- Smatramo da je porečki projekt najznačajniji u Hrvatskoj, rekao je Siniša Širac a koji će koristiti pred pristupne i kohezijske fondove EU. Prema riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda osim Poreča, na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Istri će se realizirati i projekti u Rovinju, na Bujštini, Medulinu te u Puli gdje će biti izgrađeni kolektori u vrijednosti od 40-tak milijuna kuna. Završetkom navedenih projekta, kako je rekao Širac, u Istri, posebno njenom zapadnom dijelu bit će izgrađeni sustavi odvodnje otpadnih voda prema najvišim standardima EU.

(iPress)

    Arrow pointing up