NaslovnaVijestiUnatoč kritikama i dilemama oporbe, porečki vijećnici prihvatili lanjsko poslovanje komunalnog poduzeća

Unatoč kritikama i dilemama oporbe, porečki vijećnici prihvatili lanjsko poslovanje komunalnog poduzeća

Uslugino sponzorstvo boćarskog kluba je gradski interes ∙ Novi član Gradskog vijeća je Krešimir Bronić s nezavisne liste Rajke Lesić-Mudrić, drugi potpredsjednik vijeća postao je HDZ-ovac Pavlo Ružić, a novi članovi poglavarstva su HSU-ovac Oreste Cossetto i nestranački Oliver Radolović.

Glas Istre, 21.10.06.

POREČ –
Krešimir Bronić s Nezavisne gradske liste nositeljice Rajke Lesić-Mudrić novi je vijećnik, HDZ-ov vijećnik Pavlo Ružić drugi je potpredsjednik vijeća, a HSU-ovac Oreste Cossetto i nestranački Oliver Radolović novi su članovi Gradskog poglavarstva, odlučeno je na preksinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Poreča. Prethodno su usvojene ostavke SDP-ovca Arduina Matoševića na mjesto člana poglavarstva i svih njegovih radnih tijela te dvaju vijećnika spomenute nezavisne liste Rajke Lesić-Mudrić, Jusufa Šehanovića i Marka Gudeljevića.
Prisegu nije mogao položiti još jedan njihov vijećnik zbog greške mandatne komisije koja je preskočila Zorana Cvijetinovića, pa će on prisegnuti na sljedećoj sjednici. Prijedlog za drugog potpredsjednika vijeća dala su petorica IDS-ovaca, uz obrazloženje predsjedavajućeg Eđidija Kodana da je ovo mjesto uvijek »rezervirano« za oporbu. Nove članove poglavarstva predložio je gradonačelnik Edi Štifanić, a njihovi resori bit će socijalna skrb i briga za umirovljenike (Cossetto) te promicanje znanosti i imovinsko-pravni poslovi (Radolović). Dva člana su izabrana jer je do sada jedno mjesto bilo nepopunjeno.
U nastavku je predsjednik Uprave komunalnog poduzeća Usluga Rodoljub Kosić izvijestio o poslovanju, reviziji financijskih izvještaja te obavljenom nadzoru u ovoj tvrtki, sve u 2005. godini. Usluga je lani prihodovala nešto više od 42 milijuna kuna, imala troškova gotovo 41 milijun te ostvarila dobit (prije oporezivanja) od 1,4 milijuna kuna. Ovaj novac, po odluci skupštine, upotrijebit će se za saldiranje prenesenog gubitka, a ostatak, 87.000 kuna, ide u zadržanu dobit. Četiri su radne jedinice poslovale pozitivno (Otpadne vode, Školjka, Pogrebne usluge i Luka-Marina), a četiri negativno (Parkiralište, Tržnica, Čistoća i Hortikultura). Kosić je napomenuo da 170 radnika ima najniže plaće u odnosu na slična komunalna poduzeća u okruženju te da je evidentan rast prihoda, a pad troškova firme. Čitav niz pitanja i dilema iznijela je vijećnica Snježana Mekota te zaključila da je u ovoj firmi nužna racionalizacija poslovanja te privatizacija nekih djelatnosti.
– Zašto je izvješće samo Usluge, a ne i ostalih gradskih poduzeća; tko je odgovoran za kupnju lošeg sustava za naplatu parkirališta; je li normalno da jedno parking mjesto zaradi svega pet kuna po danu odnosno 22 lipe po satu kada svi znamo koliko su gradska parkirališta popunjena; zašto je tako visoka otpisanost osnovnih sredstava u Čistoći? Marina je ostvarila dobit, ali ima bitno smanjene prihode, zašto tako velika nenaplaćena potraživanja (deset milijuna kuna); kako će se vratiti pozajmica Adriaplusu; kako komunalno poduzeće može nekoga sponzorirati, nizala je pitanja SDP-ova vijećnica. Na neka od njih odgovorio je Kosić, druge će dobiti pismeno, obećao je.
Pravo stanje stvari u vezi s parkiralištem znat će se ove godine, a loše poslovanje uzrokovao je stari sustav koji je trebalo zamijeniti. Puno se radi na naplati potraživanja i nigdje neće biti zastare. Što se tiče Adriaplusa, to je u kompetenciji Grada, jednako kao i sponzorstvo.
– Temelji se to na odluci Gradskog vijeća jer je Grad javni sponzor boćarskog kluba kao izraz višeg interesa za ovaj sport, i mi smo dužni ovu odluku poštivati, odgovorio je Kosić.
Pavlo Ružić također je komentirao manjak u poslovanju tržnice i parkirališta te podatak o plaćama drugih komunalnih poduzeća koji je trebalo nadopuniti i njihovim cijenama za iste usluge. Gradonačelnik Štifanić vijećnicima je rekao kako se NO Usluge kojem je on na čelu još nije uspio dogovoriti s austrijskim partnerima za priznavanje njihovih preliminarnih troškova, a što bi trebali dovršiti početkom studenog. Izvještaji o poslovanju Parentiuma i Adriaplusa također će uskoro biti predstavljeni vijećnicima.
Bez rasprave prošlo je izvješće o reviziji gradskog proračuna za prošlu godinu, kao i odluka o izdvajanju Gradske knjižnice iz sustava Pučkog otvorenog učilišta i njenom osnivanju kao zasebne ustanove. Vijećnici su bez rasprave usvojili i dva nova DPU-a, za jamu Baredine te Radnu zonu Kukci.

Brzo zaboravio prezime

Pozivajući vijećnicu SDP-a Snježanu Mekota da izađe za govornicu, predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan krivo je rekao prezime, prozvavši je kao Ukota.

– Otkako sam prešla u oporbu više mi ni ime ne zna, glasno je komentirala vijećnica Mekota, čija je stranka donedavno bila tradicionalni partner IDS-u u obnašanju gradske vlasti.

Piše: V. Medvedec

Dokumenti