Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Vilkograd d.o.o. - Prezentacija suvremene metode horizontalnog bušenja
Share icon
Podjeli
Objavljeno 27.02.2009.

Dana 20. veljače 2009.godine u Velikoj vijećnici Grada Poreča, održana je prezentacija tvrtke Vinkograd d.o.o. na temu suvremene metode horizontalnog bušenja.

Prezentaciji su bili nazočni pročelnici, načelnici, direktori komunalnih poduzeća , predstavnici javnih tvrtki te projektanti .

Suvremene metode horizontalnog bušenja

Pojavljuju se u kasnim 80-ima,što ih ujedno čini jednom od najmlađih metoda. Karakteristike tih metoda su: brzina i preciznost izvođenja radova, nepotrebnost iskopavanja i urušavanja prometnica… Suvremena metoda najčešće se koristi za izgradnju kabelskih kanalizacija, vodovodnih kanalizacija, fekalnih i oborinskih kanalizacija,plinovoda,mijenjanje postojećih cjevovoda sa novim bez iskopa, bušenja ispod prometnica, rijeka,željeznica… Sve navedene radove moguće je izvoditi na vrlo visokom stupnju kvalitete zahvaljujući tehnologiji koju posjedujemo:

 

1. Proboji (bušenja) klasičnom pneumatskom ili hidrauličnom iglom. Koristi se za bušenja ispod cesta, željeznica i ostale infrastrukture. Mogućnost dužine bušenja do 20m , mogućnost uvlačenja PE/HD, PP ali i čelične cijevi. Koristi se za bušenja od II-IV kategorije tla

2. Grundoram,proboji sa potiskivanjem čelične zaštitne cijevi, kapacitet jačine rakete ovisi o promjeru čelične cijevi, promjeri cijevi su od Ø 114 do Ø 2020 mm. Dužina potiskivanja cijevi za kanalizaciju 25m i do 60m za ostalu infrastrukturu. Koristi se za bušenja od II-IV kategorije tla.

3. Perforator,horizontalno bušenje sa optičkim navođenjem. Tehnologija koja ispunjava potrebe do mikrotuneliranja, mogućnost izvedbe bušenja do 150m. Primjerena za novogradnju kanalizacije te svih ostalih instalacija. Izuzetna preciznost do +/- 2cm na dužini od 150m bušenja. Pogodno za sve kategorije tla od II-VII kat.Utiskivanje čeličnih,poliesterskih (Hobas),plinovodnih,betonskih cijevi ….

4. HDD,horizontalno usmjereno bušenje sa radijskim navođenjem. Temelji se na osnovi radijskoga navođenja prethodno projektirane bušotine. Mogućnost krivljenja u dozvoljenom radijusu bušeće glave ili cijevi. Izvodljivost bušenja do 60m dubine i 1600m dužine. Koristi se za bušenja ispod prometnica, rijeka,željeznica od II-VII kategorije tla. Promjer cijevi do Ø 1400mm.Mogućnost uvlačenja sljedećih cijevi: PE/HD,plinske,čelične cijevi kao zaštitne ili radne.Mogućnost uvlačenja više cijevi odjednom.

5. Grundoburst,rekonstrukcije cjevovoda bez iskopa sa statičkom ili dinamičkom metodom.Omogućava zamjenu postojećih cjevovoda sa novim cijevima bez iskopa, stroj se služi postojećom cijevi kao vodič smijera.Moguće uvlačenje cijevi manjeg, većeg ili istog promjera. Dužine sanacije do 500m.

 

Kao što smo već rekli suvremene tehnologije bušenja relativno su mlade i za većinu ljudi poprilična nepoznanica. Upravo iz tih razloga Vilkograd se odlučio za organizaciju prezentacije koja je ujedno i najbolji način prezentiranja poslova kojima se bavi. Prezentacija je održana 20.02.2009 u Poreču u suradnji sa Uslugom Poreč d.o.o..Prezentacija je zamišljena i održana na što jednostavniji način, njome smo željeli ljude educirati kada odabrati suvremenu metodu bušenja umjesto klasičnoga iskopa i koju od tih metoda odabrati za određenu vrstu radova, ukazali smo i na sve prednosti i mane takvog načina rada. Naša bušenja su savršen odabir u slučaju da: su iskopi nemogući, preskupi, želite izbjeći prirodne prepreke (rijeke, eko područje…), želite izmjeniti postojeće komunalne i prometne infrastrukture, želite izbjeći arhitekturne prepreke, želite brzu izvedbu, „nevidljivost“ u urbanim cijelinama i pri okolišnoj nedostupnosti.

 

Franjo Jug

Više informacije potažite na web stranici www.vilkograd.hr

.

    Arrow pointing up