NaslovnaVijestiZagreb – zanimljivosti

Zagreb – zanimljivosti

IDUĆA GODINA DONOSI NIZ PROMJENA REGULIRANIH ZAKONIMA, PRAVILNICIMA ILI PROPISIMA KOJI NA SNAGU STUPAJU 1. SIJEČNJA

Dolaze »financi«, odlazi azbest

Osim reaktiviranja svojedobno ukinute Financijske policije, od početka iduće godine na snazi su i obveza nošenja reflektirajućih prsluka i otkupa ambalaže, zabrana korištenja azbesta u Hrvatskoj te zakoni o državnim službenicima i HŽ-u

ZAGREB –
Iduća godina u svakodnevne nam živote donosi veće ili manje promjene regulirane zakonima i propisima koji na snagu stupaju 1. siječnja. Tako, primjerice, automobili od početka 2006. neće moći proći tehnički pregled ako u »bunkeru«, kao dio obavezne opreme, nemaju reflektirajući prsluk, kakav je već duže vrijeme neizbježan u Austriji, Njemačkoj i drugdje.
Dopunjenim pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila predviđa se, naime, obveza nošenja prsluka na cesti pri mijenjanju kotača, točenja goriva, obavljanja manjih popravaka, zaustavljanja drugog vozila i slično, a moraju ga imati vozači svih vozila osim motocikala s bočnom prikolicom, mopeda ili motocikala s tri kotača. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, doduše, ne predviđa kazne za nenošenje prsluka u tim situacijama, no osim što automobil ne može bez njega proći na tehničkom pregledu, u slučaju nesreće vozač koji je na cestu izašao bez prsluka od osiguravajuće kuće može dobiti daleko manju odštetu, a prsluk će i u policijskim očevidima biti važan faktor. Novčano će se, do pet tisuća kuna, kažnjavati samo šefovi voznog parka koji prsluk nisu osigurali službenim vozilima te tvrtka. S prslukom je, stoji u pravilniku, čovjek na cesti vidljiv već sa 175 metara razdaljine, dok se bez njega vidi na 35 metara.
Prvoga dana siječnja, osim toga, na snagu stupa i pravilnik o ambalažnom otpadu, pa ćemo u trgovine veće od dvjesto četvornih metara moći nositi plastične ili staklene prazne boce od pića ili mliječnih napitaka, ili aluminijske limenke, sve zapremine iznad 0,25 litara, i za njih dobivati pola kune po komadu. Velike će trgovine tu ambalažu od građana morati primati i za nju isplaćivati naknadu, bez obzira je li (puna) ambalaža kod njih kupljena ili nije, a imat će i obavezu prijevoza sakupljene ambalaže do mjesta gdje se ona reciklira. Proizvođači pića i napitaka će, s druge strane, od 1. siječnja imati obavezu uplaćivanja naknada za stavljanje ambalaže na tržište, i to od 410 kuna po toni.
Prvoga dana iduće godine s radom počinje i Financijska policija koja je osnovana prije otprilike godinu dana. Ona će, uz ostalo, nadzirati pravilnost obračuna, pravodobnost uplata, suzbijati sivu ekonomiju i sprječavati porezne utaje. Kako se najavljivalo prilikom ustroja Financijske policije, njena će zadaća, općenito, biti poboljšanje naplate proračunskih sredstava, odnosno prihoda, te smanjivanje nezakonske proizvodnje i trgovine, koje će nadzirati.
Na snagu stupa i Zakon o državnim službenicima, koji bi trebao konačno omogućiti izbor kadrova u državnu upravu temeljen na objektivnim mjerilima njihovih sposobnosti. Zakon će iz službe udaljavati službenike protiv kojih je pokrenut kazneni postupak protiv korupcije, a općenito će klasificirati radna mjesta državne uprave, regulirati napredovanje u službi itd.
Zakon kaže i to da službenici neće smjeti diskriminirati građane po nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti, dužnost im je odbijati darove, no i, kako piše, »biti na radnom mjestu«. Bez odobrenja nadređenog neće smjeti napuštati posao niti će moći osnivati obrt, trgovačka društva ili pokretati bilo kakav posao u djelatnosti u kojoj su zaposleni kao državni službenici.
Također, 1. siječnja počinje vrijediti uredba o ozonu u zraku, zbog koje će pravne i fizičke osobe koje u zrak puštaju sumporni ili dušikov dioksid morati plaćati 310 kuna za svaku tonu puštenog plina. Osim toga, na snagu stupa i zabrana korištenja azbesta u Hrvatskoj, koja je trebala početi vrijediti već u ožujku ove godine, ali zbog pritisaka gospodarstva nije. I ovoga puta, međutim, Uprava Salonita u Vranjicu kod Splita traži od Vlade ponovnu odgodu zabrane jer u proizvodnji salonitnih ploča i cijevi koriste azbest, a skladišta su im puna vreća azbesta iz Rusije. Kako tvrde u Udruzi oboljelih od azbestoze, od te je bolesti dosad umrlo čak 400 radnika, a još ih je 200 bolesno.
Konačno, na snagu stupa i zakon star tri godine, koji predviđa podjelu Hrvatskih željeznica na četiri društva – za upravljanje, održavanje i izgradnju željezničke infrastrukture, za prijevoz putnika, prijevoz tereta te za vuču vlakova. Država će i dalje HŽ-u biti jedini vlasnik, a predviđa se da će zakon uistinu zaživjeti za pola godine.

Piše B. MRVOŠ PAVIĆ

Dokumenti