NaslovnaVijestiZANIMLJIVOST: Grad Pula i istarska županija potpisali pismo namjere o osnivanju regionalnog centra na Kaštijunu

ZANIMLJIVOST: Grad Pula i istarska županija potpisali pismo namjere o osnivanju regionalnog centra na Kaštijunu

Osniva se tvrtka za gospodarenje otpadom. Najkasnije za godinu dana trebali bismo početi s kvalitetnim zbrinjavanjem otpada u Istarskoj županiji, a regionalni centar na Kaštijunu bit će prvi takav u Hrvatskoj, rekao je župan Jakovčić.

Glas Istre, 14.11.06.

PULA – Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić potpisali su jučer u pulskoj gradskoj palači pismo namjere kojim se obvezuju da će u roku od 30 dana osnovati zajedničko trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću za gospodarenje otpadom u Istri. Temeljni kapital, u kojem će Grad i Županija sudjelovati s podjednakim udjelom, bit će 20 tisuća kuna. Međutim, učešće u tom trgovačkom društvu ponudit će se i ostalim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske županije, a broj poslovnih udjela ovisit će o količinama otpada koji će se s njihovog područja zbrinjavati na Kaštijunu. Kako je rečeno, zajednički je interes Grada i Županije unaprijediti sustav gospodarenja otpadom radi zaštite okoliša, pružanja kvalitetne komunalne usluge stanovništvu županije te omogućavanja održivog razvoja svim djelatnostima, a posebno turizmu kao strateškom opredjeljenju. Stoga je konačan cilj uspostava jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom putem županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Kaštijun. Kako su pritom rekli župan Jakovčić i pulski gradonačelnik Miletić, najavili su da će uslijediti raspisivanje natječaja za izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš. Potom će, već iduće godine, prema županovim riječima, predati zahtjev s kompletnom dokumentacijom za ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole. – Najkasnije za godinu dana trebali bismo početi s kvalitetnim zbrinjavanjem otpada u Istarskoj županiji, a regionalni centar na Kaštijunu bit će prvi takav u Hrvatskoj, rekao je župan Jakovčić. Gradonačelnik Miletić je naglasio da su poglavarstva Grada i Županije potvrdila pismo namjere i time pokazala da postoji zajednički interes za takvim kvalitetnim zbrinjavanjem otpada. – Želja ove gradske uprave je rješavanje velikih infrastrukturnih projekata poput kanalizacije i plinofikacije prirodnim plinom, poboljšanja javnog gradskog prijevoza pa tako i zbrinjavanja otpada, jer je na Kaštijunu stanje neizdrživo. Međutim, sada će ga biti lakše sanirati s 24 milijuna kuna koje nam je doznačio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naglasio je Miletić. Župan Jakovčić dodao je da će Istarska županija dati još 20 milijuna te da će to biti njihov ulog da bi Istra dobila regionalni centar za zbrinjavanje otpada. – Poglavarstvo Istarske županije u ovom si je mandatu dalo u zadatak realizaciju dva velika eko-projekta. Jedan je gospodarenje otpadom, a drugi tretman i zbrinjavanje otpadnih voda, što je uostalom potaknula u mnogočemu i Europska unija jasnim porukama Hrvatskoj, rekao je Jakovčić.

Piše: S. Zrinić Terlević

Dokumenti