Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Zanimljivost: Gradonačelnik predstavio projekte Grada Poreča
Share icon
Podjeli
Objavljeno 09.09.2007.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić sa članovima poglavarstva i suradnicima primio je delegaciju Poglavarstva Istarske županije na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem kako bi ih upoznao i prezentirao im projekte Grada Poreča.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnik je prezentirao projekte grada.

Iz područja gospodarstva spomenuo je veletržnicu ribe koja se izvodi u okviru međunarodnog projekta "Fish log" koji je financiran putem talijanskog zakona uz potporu i financiranje Istarske županije, Grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske te Istarske razvojne agencije. Drugi važan projekt grada, a vezano uz gospodarstvo je poduzetnička zona Buići-Žbandaj .

Kako je promet u gradu Poreču dugo godina bio problem, gradonačelnik je istaknuo da će ga riješiti novom zaobilaznicom . Biti će duga 9,5, kilometara i dijeliti će se na sjevernu i južnu, sjeverna ide od Stancije Vodopija - Elektrometal - Stancija Portun - do Varvari , a južna od Varvari - Stancija Molindrio do Bijele Uvale. Trenutno je u fazi postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Parkiralištem kod groblja koje će imati 487 parkirnih mjesta koja će obuhvaćati mjesta za osobe sa invaliditetom, kampere i autobuse kao i projektima gradsko parkiralište i staro nogometno igralište također će se riješiti problem parkiranja, naglasio je gradonačelnik.

Poreč veliku brigu vodi i o zaštiti okoliša. Dva vrlo važna ekološka projekta za Poreč su projekt sanacije komunalnog odlagališta otpada "Košambra" na kojem radovi teku planirano, a u sklopu kojeg je i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i septičkih jama prvi takav u Hrvatskoj. Tu je i projekt "Jadran" , projekt zaštite od onečišćenja voda na priobalnom području.

U nastavku prezentacije gradonačelnik je istaknuo višenamjensku sportsku dvoranu "Žatika" čija će izgradnja biti završena u roku odnosno do Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. U tijeku su zemljani radovi.

Graditi će se i škola na Finidi pa će svi učenici pohađati nastavu u jutarnjoj smjeni. Uz školu će biti izgrađena i školska sportska dvorana.

Još jedan kapitalni projekt Grada je dom za starije i nemoćne osobe čija je izgradnja završena kao i hortikulturalno uređenje. Svečano otvaranje doma planira se za 01. listopada ove godine.

Trenutno se vrši >b> dogradnja zgrade Pučkog otvorenog učilišta , trokrilnog kompleksa u kojem će biti: učionice POUP-a, prostori Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" odnosno trgovačko - poslovni prostori.

Gradonačelnik je na kraju predstavljanja projekata naglasio i poticanu stanogradnju . Izgradnja stanova planira se do kraja ove godine.

Župan Ivan Jakovčić zahvalio se na detaljnoj prezentaciji i dao punu podršku razvojnim projektima, a Poreč je ocijenio najdinamičnijim gradom što se tiče projekata i njihove realizacije. I ostali članovi Poglavarstva Istarske županije pozdravili su projekte te naglasili kako bi Poreč trebao biti primjer i model ostalim gradovima Istarske županije.

Nakon prijema sudionici sastanka otišli su u obilazak objekata u izgradnji.

    Arrow pointing up