NaslovnaVijestiZANIMLJIVOST: Istarski sustav navodnjavanja korak bliže realizaciji

ZANIMLJIVOST: Istarski sustav navodnjavanja korak bliže realizaciji

Dok se s novim prostornoplanskim okolnostima i nacionalnim planom navodnjavanja usklađuje županijski plan, uz državno i županijsko financiranje počinju se projektirati sustavi navodnjavanja Poreštine i Rovinjštine, čija bi izgradnja ukupno koštala 610 milijuna kuna.

Glas Istre, 14.11.06.

PAZIN – Potpisivanje ugovora o izradi projekta navodnjavanja Poreštine i Rovinjštine, predstavljanje nacionalnoga programa navodnjavanja te izmjene u projektu navodnjavanja Istarske županije teme su koje su jučer u Pazinu okupile predstavnike regionalnih i državnih institucija nadležnih za gospodarenje vodama Istarske županije, općina i gradova te poljoprivrednih zadruga, udruga i poduzeća kao potencijalnih korisnika budućega sustava za navodnjavanje. Istarski projekt sustava za navodnjavanje postoji još od 1998. godine, a 2004. je postao i službenim operativnim dokumentom nakon što ga je usvojilo Županijsko poglavarstvo. Međutim, mogućnost da taj po brojkama uvelike utopijski projekt krene u stvaran život pojavila se tek kada je na razini države u studenom 2005. usvojen nacionalni plan navodnjavanja, iz nakon čega je trebala uslijediti ne samo izrada županijskih planova (koji Istra, dakle, već ima, samo ga treba malo »osvježiti«), nego i njihova fazna implementacija, većim dijelom financirana državnim novcem.

I našim poljoprivrednicima europski uvjeti

U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Elizabeta Kos je na jučerašnjem pazinskom skupu najavila podršku projektnim zahvatima u kojima će se pojaviti neposredan interes za krajnjega korisnika, a Danko Holjević iz Hrvatskih voda predstavio je osnove nacionalnog plana. Pripremnim se studijama utvrdilo da je 245 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj vrlo pogodno, a daljih 600 tisuća hektara umjereno pogodno za navodnjavanje. U Istri se u te kategorije zemljišta ubraja 1.600 hektara vrlo pogodnog i 20 tisuća hektara umjereno pogodnoga zemljišta. Kada nakon faze projektiranja počne izgradnja sustava za navodnjavanje, država će dovesti vodu do parcele, a radove na parceli izvodit će vlasnik zemljišta. Otkako je prije godinu dana dovršen i usvojen državni plan navodnjavanja, krenulo se s nekoliko pilot-projekata izgradnje sustava (Sava-Dunav, Opatovac, Kaštela-Trogir-Seget i Donja Neretva) te u rekonstrukciju i sanaciju postojećih, no Istra u tim zahvatima dosad nije bila zastupljena, već se tek treba uključiti u sustav izgradnje uz državnu potporu. – Država je odlučila ulagati u navodnjavanje jer našim poljoprivrednicima želi osigurati jednake uvjete kakve imaju njihovi konkurenti u drugim europskim zemljama, zaključio je Holjević. Državni plan navodnjavanja, ali i drugi procesi, prije svega novi prostornoplanski dokumenti i vodozaštitne aktivnosti, razlozi su zbog kojih treba osuvremeniti istarski plan navodnjavanja iz 1998. godine, rekao je počinjući svoje izlaganje Nenad Ravlić iz riječkoga poslovnog centra zagrebačke tvrtke IGH. Polazne osnove plana iz 1998. su predviđeno navodnjavanje 21.700 hektara dovođenjem 51 milijuna prostornih metara vode godišnje, uz procijenjeni trošak izgradnje sustava od 1,42 milijarde kuna. Te će se brojke preispitati i dovesti u realni kontekst da bi se do 2010. godine dio sustava uistinu i izgradio, napomenuo je Ravlić. Sustav se oslanja vodne resurse iz slivova Mirne i Boljunčice te izvora Blaz, odakle se voda za područje Pule kani dovesti putem akumulacije Marčana. Međutim, pri izradi »noveliranog« plana već se razmišlja i o novim akumulacijama, o novim potencijalnim potrošačima, poput golf igrališta (koja bi mogla pridonijeti isplativosti sustava), preispituje se odnos resursa i potrošača te se anketama koje trebaju ispuniti sve jedinice lokalne samouprave ažuriraju podaci.

Bez navodnjavanja nema moderne poljoprivrede

Već se zna da će vodu biti najteže dovesti do Rovinjštine, kao i u planu iz 1998., ali se razmatraju i druga, u njemu nespomenuta rješenja. Umjesto brojki pred kojima zastaje dah, nakon izmjena plana predložit će se jasni prioriteti, faze izgradnje i pojedini pilot-projekti, s realnom izvedivošću kao najvažnijom smjernicom. Dva bi takva pilot-projekta mogli biti sustavi navodnjavanja Poreštine i Rovinjštine, za koje su ugovor o izradi idejnih projekata također jučer u Pazinu potpisali istarski župan Ivan Jakovčić i predstavnik IGH-a Ivica Plišić. Vrijednost posla (koji popola financiraju Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede) iznosi 870 tisuća kuna za Rovinjštinu i 960 tisuća kuna za Poreštinu, a iz tih bi projekata trebali proizaći sustavi navodnjavanja vrijedni 260 milijuna kuna za Rovinjštinu, odnosno 350 milijuna kuna za Poreštinu. – Nitko trenutačno nema toliko novca za izgradnju tih sustava, no ako do sredine 2007. godine za oba projekta dobijemo lokacijske dozvole, kroz postupnu, faznu izgradnju, s očekivanim sredstvima iz europskih fondova, ta će se dva projekta primaknuti najbliže realizaciji od svih koji se planiraju u državi, rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Jakovčić te naglasio da bez navodnjavanja nema moderne i konkurentne poljoprivrede. Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović ilustrirao je važnost, ali i potencijalnu korist od budućega sustava navodnjavanja, navodeći kao primjer porečku Agrolagunu, koja je eksperimentalno i potpuno o svom trošku izgradila sustav navodnjavanja za deset hektara svojih maslinika i povećanim prinosom vratila uloženi novac za samo godinu dana!

Piše: D. Šišović

Dokumenti