NaslovnaVijestiZELENA ISTRA POSLALA PRIMJEDBE NA EKO-STUDIJU O KORIŠTENJU RDF GORIVA U KOROMAČNU

ZELENA ISTRA POSLALA PRIMJEDBE NA EKO-STUDIJU O KORIŠTENJU RDF GORIVA U KOROMAČNU

Reciklaža ima prednost pred spaljivanjem otpada

LABIN –
Zelena Istra zatražila je u primjedbama podnesenim tijekom javnog uvida u Studiju utjecaja na okoliš korištenja RDF goriva u cementari Holcim njeno odbijanje na predstojećoj sjednici Komisije Ministarstva zaštite okoliša, i to zbog nepoštivanja Nacionalne strategije gospodarenja otpadom, principa neposrednosti nastajanja otpada te drugih razloga. Studija izrađena u zagrebačkom APO-u, ističe se u primjedbama, ne navodi mjesto stvaranja RDF-a, a ako je ono izvan Istarske županije, riječ je nepoštivanju principa neposrednosti nastajanja otpada. Zelena Istra također tvrdi da spaljivanje bez prethodnog poduzimanja mjera za izbjegavanje nastajanja smeća, kao i odvojenog sakupljanja i recikliranja nije u skladu s Nacionalnom strategijom gospodarenja otpadom, gdje je naglasak na izbjegavanju stvaranja otpada i recikliranju. U primjedbama se navodi da tvrdnja iz Studije o neškodljivosti otpada nije dokazana, jer se ne navodi podatak o porijeklu RDF goriva.
– Stoga preostaju dvije, jednako neprihvatljive mogućnosti. Spaljivati otpad iz drugih zemalja s rizikom za posljedice po zdravlje hrvatskih građana je jednako neprihvatljivo kao i spaljivanje hrvatskog otpada, i to zbog niskog stupnja razvoja odvojenog sakupljanja, zbog čega u komunalni otpad ulaze i opasne tvari poput kemikalija, boja, lakova, baterija i lijekova. Takav je otpad rizičan, a u Hrvatskoj ne postoji postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, piše u primjedbama Zelena Istra.
Nadalje, navodi da Švedska u energetske svrhe spaljuje samo 10 posto komunalnog otpada, dok sve ostalo reciklira pa je zbog toga spaljivanje prije recikliranja »zločin prema okolišu i zdravlju ljudi«. S obzirom da Studija ne navodi izvor RDF-a, Zelena Istra tvrdi da sastav RDF-a prikazan u Studiji ne odgovara stvarnom stanju komunalnog i industrijskog otpada u Hrvatskoj, u kojem se čak može pronaći živa, čije bi spaljivanje proizvelo otrovne pare.

Piše: K .S. REISMAN

Dokumenti