Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Zelena Istra za reciklažu umjesto spaljivanja otpada
Share icon
Podjeli
Objavljeno 09.01.2008.

Pulska udruga Zelena Istra u svom se mjesečniku „Zinfo“ osvrnula na novi županijski sustav za gospodarenje otpadom. Zamjeraju što je u planiranje izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu javnost uključena prekasno, nakon što je već izrađena sva dokumentacija za dobivanje novca iz Europske unije, kao i studija utjecaja na okoliš.

Aktivistica Zelene Istre Milena Radošević ističe da državna strategija gospodarenja otpadom daje prednost reciklaži, koja ima primat u odnosu na uporabu otpada u energetske svrhe. „U svim se županijskim i regionalnim centrima za gospodarenje otpadom predviđa proizvodnja goriva iz otpada. Na nacionalnoj razini u cementarama se planira spaljivati 36 posto komunalnog otpada što predstavlja neopravdani rizik za zdravlje ljudi i okoliša“, navodi Radošević. Dodaje da se u gorivu nastalom iz komunalnog otpada mogu naći različite vrste opasnih tvari. Kod spaljivanja takvih kemijskih spojeva, može doći do nastanka dioksina i furana, a mjerenje koncentracije dioksina predviđa se samo jednom godišnje, navodi ona. Dodaje da u elaboratu za odabir tehnološkog rješenja mehaničko-biološke obrade otpada u centru na Kaštijunu nije analizirana nijedna varijanta bez proizvodnje goriva iz otpada.

- Trebalo bi odabrati koncept i tehnologiju koja će jamčiti inteligentni razvoj Istarske županije, osigurati očuvanje okoliša, zdravlja i prirodnih resursa i biti rješenje problema, a ne uzrok nekih novih. Zelena Istra će s tim ciljem inzistirati da lokalne vlasti, državne institucije i međunarodni fondovi još jednom preispitaju stvarnu dugotrajnu učinkovitost sustava i tehnologije koja se predlaže, kao i njihovu usklađenost s ekološkim standardima i poštivanjem održivog razvoja, zaključila je Radošević.

Piše: P. Lu.

    Arrow pointing up