Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Novo ruho porečke ribarnice
Share icon
Podjeli
Objavljeno 14.06.2022.
DSCN0089

Bespovratnim sredstvima za preuređenje, djelatnici, korisnici i gosti konačno će imati ugodan prostor za prodaju i kupovinu ribe

Danas je na Gradskoj tržnici Poreč svečano otvorena ribarnica u svom novom izdanju, a otvorenju je prisustvovao ravnatelj uprave za ribarstvo, Ante Mišura, načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Irena Jahutka, gradonačelnik grada Poreča, Loris Peršurić sa suradnicima, načelnici općina Poreštine kao i mnogobrojni posjetitelji, dok su balunom svečanost uljepšali učenici Osnovne škole Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar.

Radovi preuređenja ribarnice počeli su 17. veljače ove godine, a u sklopu projekta napravljena su sva potrebna rušenja i demontaža vanjske stolarije, izvedene su vodovodne instalacije kao i instalacije odvodnje i klimatizacije, zamijenjeni su slojevi poda, odrađeni hidroizolaterski radovi i zidarski radovi. Nadalje, ugrađena je nova aluminijska stolarija, odrađeni su limarski i krovopokrivački radovi čime je krov termoizoliran i postavljene nove kupe kanalice.  Odrađena je termoizolacija fasade i  postavljanje završenog sloja na isti.  Izvršeno je postavljanje novih strojarskih instalacija, kao i izrada hidro i termoizolacija podova, ugradnja odvodnih rešetki. Plafoni su ofarbani, a postavljene su podne i zidne keramike te su položene kamene podne obloge u prostoru ribarnice. Unutrašnjost je reorganizirana i opremljena novim uređajima poput ledomata, komore za skladištenje, komore za smrznuti asortiman, rashladnih uređaja, spremnika, sterilizatora i drugoga.

Građanima i posjetiteljima obratili su se direktor komunalnog društva Usluga Poreč Luka Maleš koji je istaknuo da je naša ribarnica oduvijek bila mjesto okupljanja i razgovora, dio naše tradicije i gastronomije, zato je posebno zadovoljstvo kada se zna da će ovako, uređena, funkcionalan i moderna nastaviti biti dio života našeg grada.

„Godinama smo osluškivali želje i potrebe naših građana, korisnika ribarnice, prodavatelja i upravo ova današnja ribarnica rezultat je svega toga. Zahvalio bih svima koji su bili uključeni u ovaj projekt na predanom radu i iskazanom trudu da radove privedemo uspješno kraju. Iskoristit ću priliku da se zahvalim i prethodnom direktoru gospodinu Milanu Lakoviću koji je pripremio svu potrebnu dokumentaciju i time omogućio realizaciju projekta. Zahvaljujem se i Ministarstvu poljoprivrede i LAGUR-u  Istarski švoj na suradnji i pomoći u realizaciji ove naše ribarnice“ poručio je direktor Maleš.

Predsjednik uprave LAGUR-a Robert Momić poručio je kako je ovaj projekt jedan od mnogobrojnih koje LAGUR provodi na našem području i koji se financiraju iz sredstava Europske unije. „ Moram istaknuti da je LAGUR Istarski švoj u ovom prethodnom razdoblju uložio ukupno preko 16 milijuna kuna ne samo u promociju potrošnje ribe  nego u povećanju kulturne baštine i tradicije ribarstva na ovom području“ poručio je Momić.

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić zahvalio se svim svojim suradnicima i svima koji su radili na ovom projektu od same pripreme do realizacije. „ Želim se prije svega zahvaliti svima i na strpljenju ovih prethodnih mjeseci, jer je obim posla bio malo smanje,n ali zato s druge strane dobili smo jednu modernu, novu  jako lijepu ribarnicu koja će sigurno biti primamljiva našim građanima ali i svim našim gostima. Vjerujem da će nas Ministarstvo čuti i u nekim novim projektima, jer mi u Poreču zaista imamo jako puno lijepih ideja“ poručio je gradonačelnik Peršurić.

„Čuli ste kakve projekte imamo, a ovdje imamo ribarnicu gdje riba  iz lokalnog ulova može biti dostupna kako građanima tako i turistima. Ribari, također imaju bolje uvijete za prodaju svoje ribe te je jako važno u budućnosti osigurati što bolju cijenu ribe. Sami znate da su resursi ograničeni  i treba i čuvati i trebamo postići što bolju cijenu za one ulove koje možemo ostvariti“ poručio je ravnatelj Uprave ribarstva.

Preuređenjem ribarnice Usluga Poreč Porečanima i gostima osigurala je ugodnije mjesto za boravak, prodaju i kupovinu ribe. Stvorena je dodana vrijednost objekta te brend koji u cilju ima privući nove prodavače, otvoriti nova radna mjesta, povećati plasman ribe kao i poticati veću konzumaciju ribe. Cilj Usluge Poreč jest i razvoj ribarske infrastrukture i  kulture potrošnje ribe u Gradu Poreču – Parenzo.

Projekt “Preuređenje ribarnice Poreč k.č. 407 K.O Poreč” predstavlja ključan projekt za razvoj samog Poreča. Riječ je o projektu koji je prijavljen u okviru FLAG natječaja u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, natječaj za  Mjeru 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabavu vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom.

Projekt je sufinancirao Europski fond za pomorstvo i ribarstvo sufinancira ovaj projekt te je Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, projektu  dodijeljena potpora najviše vrijednosti u iznosu od 1.658.935,96 kn. Doprinos EU sredstava je 85% i iznosi 1.410.095,57 kuna, a RH 248.840,39 kuna. Udio javne potpore i bespovratnih sredstava iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova.

 

Dokumenti
File iconFile icon
14.06.2022.
ribarnica_otovrenje
    Arrow pointing up