Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Pripremne aktivnosti za nominaciju projekata kanalizacije
Share icon
Podjeli
Objavljeno 08.03.2010.

U petak, 5. ožujka u Velikoj vijećnici Gradske uprave održana je zajednička sjednica Općinskog vijeća Općine Funtana – Funtane, Općinskog vijeća Općine Tar – Vabriga – Tore – Abrega, Općinskog vijeća Općine Vrsar – Orsera i Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo. Za sjednicu je bila predložena jedna točka dnevnog reda, a to je Informacija o pripremnim aktivnostima za nominaciju projekata kanalizacija prema Svjetskoj banci i EU fondovima.

Izvjestitelj je bio direktor Usluge Poreč d.o.o. Rodoljub Kosić.

- Priprema projekta počela je prije deset godina. Ulaskom Hrvatske u EU ovo će područje biti određe­no kao vrlo osjetljivo i trebati će puno raditi ne bi li se rije­šili sustavi odvodnje otpadnih voda te osigurala zaštita akvatorija. Zato je bitno upoznati se s funkcioniranjem bankarskog sustava i novim elementima u kandidaturi za dobivanje sred­stava, naglasio je na početku svog izlaganja Rodoljub Kosić, direktor Usluge Poreč d.o.o. Podsjetio je da je 2006. Godine Grad Poreč financirao izradu zajedničke Koncepcije odvodnje otpadnih voda uz stručnu potporu Hrvatskih voda koja je prihvaćena tijekom 2006. i 2007. godine na svim predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave Poreštine. Na temelju novih zadataka,a to su ne investirati u podmorske ispuste, ne graditi novu mrežu, pokušati smjestiti nove uređaje u postojeće gabarite i ponovno iskoristiti vodu i mulj došlo je do definiranja ovog projekta.

Kada je riječ o financijskoj konstrukciji, načelni stavovi lokalne samouprave Poreštine su sljedeći: da se projekt uređaja Materada priprema prema Svjetskoj banci, a uređaja Lanterna, Debeli rt i Petalon prema EU fondovima. Investicijska vrijednost uređaja Materada procjenjuje se na 65.000.000,00 kn, od čega bi učešće GEF (Globalnog fonda za okoliš) darovnice bio 20% investicijske vrijednosti što iznosi 13.000.000,00 i to su bespovratna sredstva, dok ostatak troškova preuzimaju Hrvatske vode – 26% odnosno 13.520.000,00 kn, Ministarstvo regionalnog razvoja – 21% odnosno 10.920.000,00 kn, a 53% odnosno 27.560.000,00 kuna preuzela bi lokalna samouprava.Kroz EU fondove 70% investicije financiralo bi se iz nepovratnih sredstava, a 30 % iz domaćih komponenata.

Kosić je naglasio kakao je projektni zadatak za uređaj Materada usuglašen i obostrano potpisan između Hrvatskih voda i lokalne samouprave, a rok za predaju je 30. travanj 2010. godine. Projektni zadatak je definiran na osnovi zajednički prihvaćene Koncepcije. Grad Poreč je osigurao financiranje Idejnog projekta iz Proračuna  za 2009. godinu u iznosu 400.000,00 kuna.

Za projekte prema EU fondovima izrađena su Idejna rješenja, a Idejni projekti moraju biti gotovi do 31. svibnja 2010. godine.   

Ako želimo iskoristiti neponovljivu priliku za bespovratno sufinanciranje od strane EU fondova , predstavnici stručnog tima predlažu lokalnoj samoupravi hitan nastavak pripreme tehničke dokumentacije, rekao je Kosić. Nakon izlaganja vijećnici su postavljali pitanja, a najčešća su bila vezana uz financiranje, rokove i posljedice ako se općine i Grad ne dogovore o načinu financiranja projekata.

Više detalja možete pronaći u prezentaciji.

Prezentacija 05.03.

    Arrow pointing up