Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Završena dogradnja Gradskog groblja u Poreču
Share icon
Podjeli
Objavljeno 16.09.2016.
dscn0038

Nakon rekonstrukcije unutrašnjeg dijela gradske tržnice i preuređenja poslovne zgrade Marine, priveden je kraju još jedan važan i vrijedan ovogodišnji projekt - dogradnja Gradskog groblja u Poreču.

Gradska groblja nisu samo mjesto gdje pokapamo preminule, to su mjesta sjećanja, ali i kulturnog identiteta nekog grada, njegove povijesti, spomeničke baštine, arhitekture, umjetnosti i hortikulture. S toga je naša obveza zaštititi, održavati i obnavljati naša groblja i predati ih budućim generacijama.

Potreba za dogradnjom groblja bila je nužna  s obzirom da je potražnja za grobnim mjestima sve veća, što je posljedica povećanja broja stanovnika na području našeg grada u posljednja dva desetljeća.

Radove na dogradnji Gradskog groblja, koji su započeli ovog proljeća, izvodila je zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke TGT-Adriatik iz Pule te Elektro-mont iz Samobora, izabrane u postupku javne nabave kao najpovoljniji ponuditelji.

Usluga Poreč d.o.o. u taj je projekt uložila  4.638.612,25 kuna.

Predmetni radovi izvršeni su na istočnoj strani u odnosu na postojeće groblje te svojom arhitektonskom vizurom i tehničkim rješenjima sada čine jednu skladnu i funkcionalnu cjelinu. Radovi su odrađeni na površini od 5220 m2, od koje 2.300 m2 uključuje  grobna mjesta, a ostalo hodne staze obložene  visokokavlitetnim tlakovcem i zelene površine. O obimu izvedenih radova govori i podatak da je između ostalog izvedeno oko 13.300,00 m3 iskopa, preko 8.100,00 m3 nasipa, ugrađeno preko 1020 m3 betona, 4380m2 oplate i 50.600,80 kg armature.

Ovom investicijom povećan je kapacitet groblja za novih 676 grobnih mjesta i 68 grobnica, riješen je sustav navodnjavanja i javne rasvjete, čime će se zadovoljiti zahtjevi građana te postojeći standard usluga podići na viši nivo.

Novi dio groblja posjetili su Gradonačelnik Grada Poreč-Parenzo Edi Štifanić, Pročelnik UO za komunalni sustav Marino Poropat te direktor Usluge Poreč d.o.o. Milan Laković sa svojim suradnicima, te izrazili zadovoljstvo uspješnim završetkom ovog projekta.

Potrebno je naglasiti  da će se uskoro pristupiti rekonstrukciji gradske prometnice koja vodi do istočnog ulaza novoizgrađenog dijela groblja u dužini oko 200 m, sadnji čempresa uz sjeverni i istočni ogradni zid s vanjske strane groblja te urediti površina između sjevernog zida groblja i glavne prometnice.

Završetkom ovog projekta porečko groblje svojim novim izgledom činiti će ovaj grad ljepšim i plemenitijim, a njegove građane ponosnijima.

    Arrow pointing up