Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
ZAVRŠENA PRVA HRVATSKA OTPADIJADA
Share icon
Podjeli
Objavljeno 15.05.2023.

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ODVOJENE ZAVIDNE KOLIČINE OTPADA

Zadnjim danom travnja uspješno je završeno prvo izdanje Otpadijade, prvog natjecanja u odvajanju otpada u Hrvatskoj. Usluga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo te općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar, pokrenula je ovo natjecanje s ciljem poticanja svijesti građana o važnosti pravilnog odlaganja i postupanja s otpadom.

Natjecanje je počelo 1. ožujka, a korisnici usluga su se s radošću odlučili priključiti ovom hvalevrijednom i zanimljivom izazovu. Naime, grad i sve općine pokazale su zavidan interes za sudjelovanje u akciji kojom čuvaju okoliš, a najviše otpada u zadanom periodu odvojili su građani Poreča te općina Vrsar i Sv. Lovreč.

Direktor Usluge Poreč Luka Maleš ponosan je na odaziv i rezultate.

-Cilj Usluge Poreč je kontinuiranim aktivnostima poticati sve naše korisnike na pravilno postupanje otpadom i povećamo stopu pravilno sakupljenog komunalnog otpada. Upravo zbog želje da građanima približimo važnost odvajanja otpada, pomognemo im da stvore naviku odvajanja i povećamo količinu odvojenog otpada, odlučili smo pokrenuti ovo kreativno natjecanje. Zaista me usrećuje vidjeti da su građani prihvatili našu ideju i pomogli nam da je zajedno ostvarimo. Nadam se da smo našim korisnicima usadili nove vrijednosti i potakli ih da više razmišljaju o očuvanju okoliša i planeta Zemlje. Također, vjerujem da smo ovim izazovom postali primjer i drugim hrvatskim gradovima i općinama jer smo prvi u Hrvatskoj kreirali ovakvu priču  – ističe Maleš.

Grad Poreč već godinama bilježi povećanje stope odvojeno sakupljenog otpada. Do 2025. godine cilj je imati 55% odvojenog sakupljenog komunalnog otpada, a prošle godine zabilježena je visoka stopa od 39%. U pozitivnom smjeru Usluga Poreč želi nastaviti i dalje kroz kontinuirana ulaganja u infrastrukturu. Upravo je ovom aktivnošću ujedinila sve korisnike usluga i uspješno odgovorila standardima Europske Unije.

-Pozivamo sve naše korisnike da nam se priključe i u daljnjem radu. Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti daljnje rezultate i osigurati sadašnjim i budućim generacijama zdraviji život i čišći okoliš – zaključuje Maleš.

Pobjednički pehar izradila je porečka umjetnica gđa. Melania Krajina. Inspiracija je bila naša tradicija, stablo masline, a u čijem su oslikavanju korištene prirodne biljne boje.

    Arrow pointing up