Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
RJ PARKIRALIŠTE
Share icon
Podjeli
Objavljeno 22.11.2004.

Grad donio novi Pravilnik za pješačku zonu Na temelju članka 2. točka 1. Odluke o uređenju prometa na području Grada Poreča («Službeni glasnik Grada Poreča», broj 3/97, 3/98 i 6/04) i članka 61. Statuta Grada Poreča («Službeni glasnik Grada Poreča», broj 9/01) Gradsko poglavarstvo na sjednici održanoj dana 9. studenog 2004. godine donijelo je

P R A V I L N I K

o uvjetima i načinu izdavanja odobrenja za ulaz u pješačku zonu

Članak 1.

Ovim Pravilnikom o uvjetima i načinu izdavanja odobrenja za ulaz u pješačku zonu (dalje u tekstu: Pravilnik) propisuje se postupak, uvjeti, te ostalo u svezi izdavanja odobrenja, odnosno daljinskih upravljača i kartica za ulaz vozila u pješačku zonu, definiranu člankom 2. Odluke o uređenju prometa na području Grada Poreča (dalje u tekstu: Odluka).

Članak 2.

Subjekti izuzeti od zabrane prometa u pješačkoj zoni utvrđeni Odlukom i ovim Pravilnikom dužni su podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja komunalnom poduzeću "Usluga Poreč" d.o.o. Poreč - Uredu za parkirališta (dalje u tekstu: "Usluga Poreč"), te uz isti priložiti dokumentaciju propisanu ovim Pravilnikom.

Odobrenja za ulaz u pješačku zonu ( I ) i ( II ) izdaje "Usluga Poreč", a Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča, iznimno, daje odobrenja za ulaz u pješačku zonu - na dio Obale maršala Tita (dio gradske rive od carinskog gata do Općinskog suda, te na dio obale uz ex hotel Riviera), te za potrebe utvrđene člankom 7. stavak 1. točka 6. Pravilnika.

Odobrenje sadrži: naziv i adresu korisnika ( tvrtka, obrt, ime i prezime, adresu, vrsta vozila i registarski broj pločica, godina na koju se odobrenje odnosi, broj i vrijeme ulaza u pješačku zonu, sankcije i slično). Odobrenje se izdaje na rok od tri ( 3 ) godine, uz mogućnost produženja. Temeljem odobrenja "Usluga Poreč" će podnositelju zahtjeva izdati identifikacijski karton, te karticu, odnosno daljinski upravljač programiran na način utvrđen u odobrenju.

Odobrenja za ulaz u pješačku zonu pravnim ili fizičkim osobama koje imaju sjedište ili obavljaju djelatnost unutar pješačke zone, a ujedno su i stanari sa stalnim prebivalištem ili boravištem na tom području, mogu odobrenje steći samo po jednom osnovu.

Subjekt koji na temelju odobrenja ostvari pravo na karticu, odnosno daljinski upravljač, dužan je identifikacijski karton, iz stavka 4. ovoga članka, istaknuti na vidljivom mjestu s unutrašnje strane vjetrobranskog stakla.

U identifikacijski karton upisuju se slijedeći podaci: - registracijski broj vozila, - godina (rok) na koju se odobrenje odnosi, - vrijeme u kojemu je dozvoljen ulaz u pješačku zonu, - serijski broj kartona, - kategorija korisnika, - ostalo od značaja.

Identifikacijski karton je bijele boje.

Kategorija korisnika može biti: - dostava - opskrba, - servis, - izvođenje radova, - skrb i prijevoz (nemoćne-invalidne) osobe, - taxi, - prijevoz djece (školske i vrtića), - vlasnik zgrade - stana.

Za vanredne slučajeve ulaza u pješačku zonu, koji nisu propisani ovim Pravilnikom, odobrenje će izdati "Usluga Poreč", a na temelju mišljenja Komisije, koju imenuje Gradsko poglavarstvo od predstavnika Gradskog poglavarstva, Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Poreča i "Usluge Poreč".

Članak 3.

Subjektima izuzetim od zabrane prometa (Ministarstvu unutarnjih poslova, Centru za zaštitu od požara - Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Hitnoj medicinskoj pomoći, "Uslugi Poreč" d.o.o., Biskupiji i Župnom uredu) na području pješačke zone ( I ) i ( II ) izdat će se odgovarajući broj kartica, odnosno daljinskih upravljača, sukladno zahtjevu, a prema mišljenju Komisije iz članka 2. ovoga Pravilnika, koju imenuje Gradsko poglavarstvo Grada Poreča, bez naknade, a svim ostalima uz naknadu.

Odobrenje, subjektima iz stavka 1. ovoga članka, se izdaje na neodređeno vrijeme odnosno dok traju okolnosti zabrane prometa u navedenoj zoni ili do promjene sustava kojim se zapriječava promet u zoni zabrane.

Članak 4.

Od zabrane prometa na području pješačke zone ( I ) izuzeti su stanari koji u toj zoni imaju prebivalište, odnosno boravište s osiguranim parkiralištem u vlastitoj garaži ili na vlastitom zemljištu, i to u vremenu od 00,00 do 24,00 sata, uz podnošenje zahtjeva, uz slijedeću dokumentaciju: - uvjerenje o prebivalištu, - presliku prometne dozvole, - presliku osobne iskaznice, - dokaz o vlasništvu garaže ili zemljišta.

Članak 5.

Da bi ostvarili pravo na ulaz u pješačku zonu ( I ) vozila za opskrbljivanje trgovina, ugostiteljskih objekata i drugih sličnih radnji u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba, koje imaju sjedište odnosno obavljaju djelatnost unutar pješačke zone, vlasnici obrta odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi dužna je podnijeti zahtjev, uz slijedeću dokumentaciju: - dokaz da obavlja djelatnost opskrbe (izvod iz registra ili obrtnica), - presliku ugovora o poslovnoj suradnji ili ovjerenu izjavu da obavlja opskrbu određene trgovine, ugostiteljskog objekta, odnosno da opskrbljuje fizičke i pravne osobe koje sjedište imaju u pješačkoj zoni.

Ulaz u pješačku zonu dozvoljava se u vremenu utvrđenom Odlukom o uređenju prometa na području Grada Poreča, uz zadržavanje od 60 minuta.

Članak 6.

Da bi ostvarili pravo na ulaz u pješačku zonu vozila pravnih i fizičkih osoba koje djelatnost obavljaju unutar pješačke zone, vlasnik obrta odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi, uz zahtjev, treba priložiti slijedeću dokumentaciju: - dokaz o registraciji (izvod iz registra ili obrtnica), - dokaz da obavlja djelatnost, odnosno da ima sjedište unutar pješačke zone (izvod iz registra, obrtnica, ugovor o zakupu poslovnog prostora, vlasnički list i slično), - presliku prometne dozvole.

Ulaz u pješačku zonu dozvoljava se jednokratno u vremenu utvrđenom Odlukom o uređenju prometa na području Grada Poreča, uz zadržavanje od 60 minuta.

Članak 7.

Ulaz u pješačku zonu ( I ) odobrit će se:

1. za izvođenje građevinskih i drugih radova na temelju zahtjeva investitora, kojem je potrebno priložiti : - dokaz o vlasništvu objekta, - opis namjeravanog zahvata, - presliku prometne dozvole, - ugovor o izvođenju radova, - presliku građevne dozvole, ukoliko se izvode radovi za koje je potrebno ishodovati građevnu dozvolu, u kojem slučaju nije potrebno priložiti dokaz o vlasništvu.

Odobrenje se izdaje za razdoblje utvrđeno ugovorom, odnosno potrebno za dovršetak najavljenih radova, a ulaz u pješačku zonu se odobrava od 07,00 do 17,00 sati svakim danom, osim nedjelje i državnim praznikom, te u vremenu kada postoji zabrana izvođenja građevinskih radova, utvrđena posebnim aktom.

2. za servisiranje kućanskih i drugih aparata, radi obavljanja interventnih radova na objektima i drugih sličnih radova, na temelju zahtjeva vlasnika obrta ili odgovorne osobe u pravnoj osobi, kojem treba priložiti: - izvod iz registra ili presliku obrtnice, - presliku prometne dozvole.

Odobrenje se izdaje s pravom višekratnog ulaska u pješačku zonu u vremenu od 07,00 do 17,00 sati samo s jednim vozilom.

3. stanarima i vlasnicima kuća za odmor, koji nemaju osiguran vlastiti parkirni prostor (garažu ili zemljište) na temelju zahtjeva kojem je potrebno priložiti: - dokaz o vlasništvu kuće ili stana za odmor, - presliku prometne dozvole, - uvjerenje o prebivalištu, odnosno presliku osobne iskaznice.

Ulaz u pješačku zonu se odobrava jednokratno u vremenu od 00,00 do 17,00 sati , sa zadržavanjem do 60 minuta.

4. radi prijevoza i njege teško bolesne i nepokretne osobe koja ima prebivalište unutar pješačke zone na temelju zahtjeva kojem je potrebno priložiti: - liječničko uvjerenje, - uvjerenje o prebivalištu, odnosno presliku osobne iskaznice stare ili nemoćne osobe, - presliku prometne dozvole davaoca usluge.

Ulaz u pješačku zonu odobrava se u vremenu od 00,00 do 24,00 sata, sa zadržavanjem do 120,00 minuta.

5. radi smještaja gostiju u hotele i druge smještajne objekte, koji se nalaze u pješačkoj zoni, na temelju zahtjeva odgovorne osobe hotela ili drugog objekta, kojem treba priložiti: - rješenje o kategorizaciji objekta,

Ulaz u pješačku zonu se odobrava u vremenu od 00,00 do 24,00 sata, sa zadržavanjem do 60 minuta.

6. za potrebe državnog, županijskog i gradskog protokola, pogrebnih službi, ustanovama i udrugama koje su organizatori kulturno – zabavnih i sportskih manifestacija, ustanovama i udrugama, koje se financiraju ili sufinanciraju iz Proračuna Grada Poreča, a svoju djelatnost obavljaju u pješačkoj zoni (biblioteke, muzeji, kulturne, znanstvene i druge institucije i slično), na temelju odobrenja koje izdaje nadležno upravno tijelo Grada Poreča,

7. za potrebe svadbenih povorki, te za potrebe prve pričesti ili krizme, koji svoje aktivnosti planiraju u pješačkoj zoni, omogućiti će se ulaz u pješačku zonu prema iskazanoj potrebi, a temeljem mišljenja Komisije iz članka 2. ovoga Pravilnika koju imenuje Gradsko poglavarstvo Grada Poreča.

Članak 8.

Subjektima - fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnost prijevoza (taxi) izdat će se odobrenje za ulaz u pješačku zonu na temelju zahtjeva kojeg podnosi vlasnik obrta ili odgovorna osoba u pravnoj osobi, kojemu treba priložiti: - izvod iz registra ili obrtnicu, - presliku prometne dozvole.

Ulaz u pješačku zonu odobrava se u vremenu od 00,00 do 24,00 sata, uz zadržavanje do 30,00 minuta, za potrebe ukrcaja ili iskrcaja putnika.

Članak 9.

Invalidnim osobama s prebivalištem unutar pješačke zone ( I ), koje upravljaju svojim vozilom odobrit će se ulaz u pješačku zonu, odnosno parkiranje vozila unutar pješačke zone, na za to označeno mjesto, na temelju zahtjeva, kojemu treba priložiti: - uvjerenje o prebivalištu, odnosno presliku osobne iskaznice, - presliku prometne dozvole, - rješenje nadležnog upravnog tijela o izdavanju znaka za označavanje vozila invalida.

Ulaz u pješačku zonu osobama iz stavka 1. ovoga članka odobrava se u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

Ukoliko invalidna osoba, iz stavka 1. ovoga članka ne upravlja svojim vozilom ulaz u pješačku zonu radi prijevoza invalidne osobe odobrit će se trećoj osobi koja je rješenjem nadležnog upravnog tijela utvrđena kao osoba koja će obavljati prijevoz invalida, uz zadržavanje do 60 minuta.

Članak 10.

Ulaz u pješačku zonu ( I ) odobrit će se i odgovarajućoj službi koja se skrbi za bolesne i nemoćne osobe, te za dojenčad ( patronažna i druge slične službe), kao i ustanovama koje pružaju zdravstvenu njegu u kući, na temelju zahtjeva, kojem treba priložiti: - izvod iz registra ili odgovarajuće rješenje, te - presliku prometne dozvole.

Subjektima iz stavka 1.ovoga članka ulaz u pješačku zonu odobrava se u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

Članak 11.

Ulaz u pješačku zonu ( I ) odobrit će se i odgojno-obrazovnim ustanovama koje svoje sjedište imaju unutar pješačke zone, za svoja službena vozila, te za dostavu, na temelju zahtjeva kojem treba priložiti: - presliku prometne dozvole

Za prijevoz djece u vrtić dozvoljava se ulaz u vremenu od 06,30 do 09,00 sati i od 12,00 do 15,30 sati, a za prijevoz djece u školu (isključivo od I.- IV. razreda) u vremenu od 06,00 do 16,00 sati, s ograničenim vremenom zadržavanja do 30 minuta.

Zahtjev za ulaz u pješačku zonu podnosi roditelj - skrbnik, vlasnik vozila, kojem je potrebno priložiti: - presliku prometne dozvole i - potvrdu o upisu djeteta u školu ili vrtić.

Subjektima iz stavka 3. ovoga članka izdat će se odobrenje, odnosno identifikacijski karton za razdoblje trajanja školske godine.

Za prolaz kroz ručni pilomat, u vremenu određenom stavkom 2. ovoga članka, škola odnosno vrtić treba osigurati osobu koja će omogućiti otvaranje prolaza. Članak 12.

Ulaz u pješačku zonu ( II ) iz članka 2. Odluke i to na dijelu gradske rive na Obali maršala Tita, od carinskog gata do parkirališta kod Općinskog suda, odobrit će se fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnost izlova i prometa ribe i ribljih prerađevina, kao i fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnost prijevoza osoba na moru (linijski i izletnički prijevoz), radi opskrbe, na temelju zahtjeva, kojemu treba priložiti : - izvod iz registra ili obrtnicu, - presliku prometne dozvole.

Ulaz u pješačku zonu (II) iz čl.2 Odluke na dijelu gradske rive na Obali maršala Tita (dio obale uz ex hotel "Riviera") odobrit će se fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnost opskrbe (hrana, piće i druga roba, te naftnim derivatima i drugim energentima) za potrebe ugostiteljskih objekata na otoku Sveti Nikola i plovila, na temelju zahtjeva kojem treba priložiti: - izvod iz registra ili obrtnicu i - presliku prometne dozvole.

Subjektima iz stavka 1. i 2. ovoga članka izdat će odobrenje nadležno upravno tijelo Grada Poreča u trajanju od tri ( 3 ) godine, u vremenu od 00,00 do 17,00 sati, uz zadržavanje u pješačkoj zoni za vrijeme potrebno za istovar i utovar (ulova, odnosno određene robe, mreža, alata i slično), a najviše do 60 minuta.

Izvan vremena iz stavka 2. ovoga članka u pješačkoj zoni nije dozvoljeno zaustavljanje, a niti parkiranje vozila.

Članak 13.

Ulaz u pješačku zonu ( II ), u dio Partizanske ulice, od križanja s ulicom Mihe Županića prema Trgu Joakima Rakovca odobrit će se fizičkim i pravnim osobama, koje na tom području obavljaju određenu djelatnost (ugostiteljstvo, trgovina i slično), kao i stanarima koji na tom području imaju stalno prebivalište ili boravište, a imaju osiguran parkirališni prostor, na temelju zahtjeva kojemu trebaju priložiti: - izvod iz registra ili obrtnicu (za fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost), - uvjerenje o prebivalištu ili boravištu, odnosno presliku osobne iskaznice ( za stanare), - presliku prometne dozvole.

Subjektima iz stavka 1. ovoga članka izdaje se odobrenje na razdoblje od tri ( 3 ) godine, u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

Članak 14.

Ulaz u pješačku zonu ( II ) uz poslovnu zgradu tržnice, omeđenu Partizanskom i Mlinskom ulicom, za potrebe opskrbe tržnice, omogućit će se višekratno u vremenu do 30,00 minuta fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnost prodaje vlastitih poljoprivrednih i ostalih zanatskih proizvoda.

Članak 15.

Korisnici kartice, odnosno daljinskog upravljača dužni su karticu, odnosno daljinski upravljač koristiti na način propisan u odobrenju. Korisnik kartice ili daljinskog upravljača koji bude postupao suprotno odobrenju ili na bilo koji drugi način zloupotrebljavao karticu ili daljinski upravljač, odnosno ne drži se odobrenja, biti će prethodno pismeno opomenut. U slučaju da u tijeku godine isti korisnik, i nakon prethodne opomene još jednom počini (drugi) prekršaj, tj. zloupotrebi karticu ili daljinski upravljač ili vozilo neopravdano zadrži (parkira ili zaustavi) u pješačkoj zoni, u vremenu izvan odobrenja, oduzeti će mu se odobrenje (kartica, odnosno daljinski upravljač), odnosno onemogućit će mu se pristup u pješačku zonu u razdoblju od jedne ( 1 ) godine.

Članak 16.

Za izdavanje odobrenja, odnosno bezkontaktnih kartica i daljinskih upravljača za ulaz u pješačku zonu, za razdoblje od tri (3) godine, plaća se naknada, kako slijedi: - za daljinski upravljač 540,00 kuna ( uključen PDV), - za bezkontaktnu karticu 250,00 kuna ( uključen PDV).

Iznos iz stavka 1. ovoga članka može se uplatiti u tri jednaka obroka, prema zahtjevu korisnika.

Po isteku razdoblja iz stavka 1. ovoga članka naknada za produženje odobrenja za izdavanje bezkontaktne kartice, odnosno daljinskog upravljača, iznosi 70,00 kuna, za naredno razdoblje od tri godine.

"Usluga Poreč", uz suglasnost Nadzornog odbora svojim aktom odredit će naknadu za ulaz u pješačku zonu iz članka 14. ovoga Pravilnika, namijenjenu za potrebe opskrbe tržnice.

Članak 17.

Od plaćanja naknade iz članka 16. ovog Pravilnika, pored subjekata iz članka 3. ovog Pravilnika, oslobođeni su : - ustanove i institucije kojih je osnivač Grad Poreč, - tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Poreča, - građani - invalidi s 80% (i preko) invaliditeta, na temelju podnijetog zahtjeva i odgovarajuće isprave (rješenje i slično), - umirovljenici u visini od 50%, na temelju podnijetog zahtjeva i odgovarajuće isprave (rješenje, odrezak kupona o prijemu mirovine i slično).

Članak 18.

Subjekt koji izgubi karticu ili daljinski upravljač mora ponoviti zahtjev za izdavanje istih. Izdavanje nove kartice ili daljinskog upravljača omogućit će se nakon dezaktiviranja serijskog broja izgubljene kartice, odnosno upravljača. Nove kartice i daljinski upravljači izdat će se po cijeni određenoj člankom 16. ovoga Pravilnika i vrijediti će za ostatak perioda na koji su prethodno i bili izdani. Subjekti iz čl. 3. ovoga Pravilnika novu karticu ili daljinski upravljač mogu dobiti uz nadoknadu stvarnih troškova.

Članak 19.

Korisnici kartice ili daljinskog upravljača, po isteku njihova odobrenja ili iz drugih razloga prestanka njihove upotrebe iste su dužni vratiti "Uslugi Poreč". Istekom roka odobrenja(važenja kartice ili daljinskog upravljača) ono se može obnoviti pod uvjetima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Članak 20.

Sva vozila zatečena u pješačkoj zoni ( I ) i ( II ) izvan odobrenog vremena zadržavanja, propisanog odredbama Odluke i ovog Pravilnika, biti će uklonjena iz pješačke zone putem specijalnog vozila «pauk» i ostalim zakonski dopuštenim sredstvima, na trošak vlasnika.

Članak 21.

Nadzor nad primjenom odredaba ovoga Pravilnika vršit će službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova i Komunalno redarstvo Grada Poreča.

Članak 22.

Tumačenje odredbi ovoga Pravilnika daje Gradsko poglavarstvo.

Članak 23.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu i primjenjuje se danom donošenja, te se objavljuje u "Službenom glasniku Grada Poreča"

Klasa : 363-01/04-01/29 Ur.broj: 2167/01-08-04-2 Poreč, 09. studeni 2004.

ZAMJENICA PREDSJEDNIKA GRADSKOG POGLAVARSTVA Gordana Restović

    Arrow pointing up