Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Poreč čeka 50 milijuna eura za pročišćavanje otpadnih voda
Share icon
Podjeli
Objavljeno 13.09.2012.

Dan Hrvatskih voda, 7. rujna, svečano je jučer obilježen u zgradi Uprave Hrvatskih voda, a tom je prigodom potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo kako se Hrvatska, iako ima 136 godina dugu tradiciju gospodarenja vodama, nažalost ne može pohvaliti da je postigla maksimum, pa čak ni optimum upravljanja hrvatskim vodama.

 S jedne strane imamo rasipanje vode za piće, a s druge strane imamo ekstreme - jedan put poplave, a drugi put suše, kao što je slučaj ove godine pa su ugroženi i ljetina i hrana, kazao je Leko na svečanosti obilježavanja 136 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj te upozorio kako su to razlozi zbog kojih rastu cijene hrane i ovisnost Hrvatske o drugima. "Voda je život u raznim oblicima, voda je hrana, voda je energija. Stoga na vodu i Hrvatske vode gledamo kao najveće nacionalno blago. U skladu s ovim ocjenama treba uložiti napore, podići odgovornost u zaštiti i upravljanju vodama", rekao je Leko i dodao da je Hrvatski sabor osnovao Nacionalno vijeće za vode kojem je zadaća strateški promišljati o hrvatskim vodama i sačuvati "ono što su generacije prije nas sačuvale za nas".

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je briga o vodi, koja je opće dobro, iznimno odgovoran i zahtjevan zadatak, pogotovo u vrijeme pojave sve učestalijih prirodnih ekstrema. "Postojećim Zakonom o vodama osigurana je njena maksimalna pravna zaštita kao nacionalnog blaga i općeg dobra te je kao takva neotuđiva, a Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vodama planiramo osigurati i njezino bolje korištenje za potrebe hrvatskog gospodarstva kao i osiguranje preduvjeta za kvalitetniju provedbu reforme vodnokomunalnog sektora, čime će se osigurati provedba planiranih ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu kao i održivo upravljanje izgrađenim sustavima", istaknuo je.

 

Naglasio je kako je u cilju pokretanja razvoja gospodarstva Republike Hrvatske u okviru Vladina programa "Pokretanje novog investicijskog ciklusa u mandatu 2012.-2015., s posebnom analizom za 2012. godinu" pripremljen Program investicija iz područja vodnog gospodarstva u maksimalnom iznosu od 300 milijuna eura.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je da je 8. kolovoza Europskoj komisiji upućena aplikacija projekta "Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča" radi odobrenja sufinanciranja projekta. Najveći je to projekt vodnoga sektora u Hrvatskoj koji je predložen za sufinanciranje sredstvima europskih fondova, ukupne vrijednosti oko 67 milijuna eura, od čega se sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU-a očekuje u iznosu od oko 50 milijuna eura, kazao je.

 

Plišić je istaknuo i kako Hrvatske vode danas kao moderna i snažna javna ustanova za upravljanje vodama, provode mjere na ostvarenju ciljeva postavljenih Strategijom upravljanja vodama. "Danas upravljamo vodama u ukupnoj dužini vodotoka od 28 tisuća kilometara. Ukupne zalihe podzemnih voda iznose 9.100.000.000 prostornih metara, a za vodoopskrbu se koristi 400.000.000 prostornih metara, odnosno svega 4,5 posto ukupnih zaliha", istaknuo je.

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatskih voda potpisan je bilateralni sporazum između Republike Hrvatske i Europske komisije vezan uz sufinanciranje projekta izgradnje sustava odvodnje i pročićavanja otpadnih voda grada Siska, ukupne vrijednosti 32,7 milijuna eura. Od ukupnog iznosa, EU će sufinancirati provedbu projekta s 21,77 milijuna eura dok će preostalu trećinu potrebnih sredstava financirati država. Program će se provoditi u razdoblju od 2012. do 2015. godine, a uključivat će radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, uključujući i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je predviđen za 60.000 stanovnika. (H)

    Arrow pointing up