NaslovnaVijestiNovosti RJ ČistoćaGRAD POREČ I USLUGA POREČ POMAŽU BANOVINI

GRAD POREČ I USLUGA POREČ POMAŽU BANOVINI

| Novosti RJ Čistoća

Na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za pomoć komunalnim poduzećima Sisačko-moslovačke županije uključila su se komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske, među kojima je Usluga Poreč, koja će svojom opremom i radnom snagom pomoći kolegama na potresom pogođenom području na Banovini.

Tako je gradonačelnik  Loris Peršurić direktorici tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak Katarini Luketić uručio komunalna vozila koja će im pomoći u svakodnevnom radu u ovim teškim uvjetima. „Mi smo u Poreču dobro ekipirani jer smo osam-devet mjeseci morali poslovati u većem obimu, s obzirom na turističku sezonu. Međutim zbog koronavirusa smanjen nam je priljev gostiju te smo u mogućnosti dio opreme privremeno posuditi komunalnim društvima kojima je takva pomoć sad dobrodošla. Sisku smo na privremeno korištenje ustupili dva kamiona s podizačem, četiri kontejnera i četiri djelatnika, koji će im biti na raspolaganju minimalno dva mjeseca, a po potrebi i dulje.“, rekao je gradonačelnik prilikom simboličnog uručenja vozila, kojem su prisustvovali i direktor Fonda Siniša Kukić te sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Aleksandra Čilić, načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša rekla je kako su se Fondu javila i druga komunalna poduzeća sa željom da pomognu što brže sanirati štetu na ovom području. „Komunalnu opremu su već ustupila komunalna poduzeća iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice i Čazme, a danas sam se čula i s direktorima komunalnih tvrtki iz Zadra i Dubrovnika koji će također poslati opremu i radnike. U akciju su se uključili i proizvođači te dobavljači komunalne opreme, koji su stavili na raspolaganje određen dio opreme koja je u njihovom asortimanu.“, rekla je načelnica Čilić te pohvalila iskazanu solidarnost koja će Sisku, Petrinji i Glini te njihovim okolnim područjima biti od velike pomoći. Pozvala je i ostala komunalna društva da se u što većem broju pridruže ovoj akciji.

Na ovako hvale vrijednoj donaciji zahvalila se i direktorica komunalnog poduzeća Gospodarenje otpadom Sisak Katarina Luketić, koja je istaknula kako djelatnici tvrtke svakodnevno na terenu saniraju štete te prikupljaju građevinski i drugi otpad nastao u potresu. Velika pomoć će im također biti i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a čija isporuka je u tijeku od strane Fonda za zaštitu okoliša.

Sve ove aktivnosti koje Fond provodi na terenu dio su Plana provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije koji je donio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Za provedbu istih Fond je osigurao 50 milijuna kuna, kojima će se sufinancirati sakupljanje, prijevoz, odvajanja i obradu otpada kao i nabava potrebne opreme. Tendencija je da se, u skladu sa kružnim gospodarstvom, iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupi građevinski, električni i elektronički otpad, gume, namještaj i drugi glomazni otpad, tekstil te opasni otpad iz kućanstva, kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu.

„Svi skupa se nadamo da će ovaj proces potrajati što kraće i da će se vrlo brzo krenuti i s prvim mjerama revitalizacije ovog područja.“, istaknula je načelnica Čilić, dodajući kako su službe Fonda na terenu i na raspolaganju te planiraju biti tamo dok god to bude potrebno.

U nastavku prilog iz Dnevnika Nove TV od 26.01.2021.

https://www.presscut.hr/videoclip/MP4/2021/2021-01/2021-01-26/VideoClip_0DA8A75F-03EE-4DC1-84E7-D030818E567D_4248845.mp4

Dokumenti