Logo
Novosti
Karijere
Icon
Icon
Acessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Iz Glasa Istre: Inspekcija u županijskom odjelu za prostorno uređenje
Share icon
Podjeli
Objavljeno 05.03.2009.

Nadležni odjel ovih dana češljaju i policijske službe kojima je predana sva potrebna dokumentacija vezana uz planirani županijski centar Kaštijun. Županijsko državno odvjetništvo potvrđuje da i dalje provode izvide po prijavi udruge Istarski grozd.

Nadležne inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva do kraja tjedna provodit će nadzor u županijskom odjelu za prostorno uređenje. U ministarstvu nisu željeli potvrditi da se nadzor provodi zbog slučaja »Kaštijun«, kojim se odnedavno bavi i Županijsko državno odvjetništvo i PU istarska, a iz ureda glasnogovornice ističu da službe resornog ministarstva obavljaju redovit upravni nadzor.

Kako doznajemo, nadležni odjel ovih dana češljaju i policijske službe kojima je dostavljena sva potrebna dokumentacija vezana uz planirani centar Kaštijun. Vršitelj dužnosti županijskog državnog odvjetnika Vlado Sirotić jučer je potvrdio da i Odvjetništvo i dalje provodi izvide po pitanju Kaštijuna. Inače, aplikacija za sredstva iz europskog fonda IPA, iz kojeg se za izgradnju županijskog centra očekuje 21 milijun eura bez PDV-a, još je sredinom siječnja bila upućena u Bruxelles. Konačna ocjena Europske komisije optimistično se očekivala sredinom veljače, no izgleda da je prijava Istarskog grozda Županijskom državnom odvjetništvu i PU istarskoj zbog nezakonitosti oko gradnje deponija dodatno zakomplicirala već ionako prilično usporenu birokraciju.

Očito je stalo i izdavanje lokacijske dozvole koje je bilo najavljeno za kraj veljače ili početak ovog mjeseca. Premda nam je prije mjesec i pol dana iz Županije potvrđeno da je aplikacija upotpunjena te da se uskoro može očekivati i potpisivanje ugovora o dodjeli europskih sredstava između Europske unije i hrvatske Vlade, direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić u nešto opreznijoj izjavi tada je rekla da će sporazum o financiranju biti potpisan ako projekt bude prihvaćen.

Na pitanje gdje je zapelo s izdavanjem lokacijske dozvole Dukić je jučer rekla da je ona »u završnoj fazi usklađenja projektne dokumentacije s posebnim uvjetima građenja koje su u postupku izdavanja dozvole dala trgovačka društva s javnim ovlastima i druga nadležna tijela«. Što se tiče aplikacije za IPA-u, naglasila je da stručne službe Europske komisije trenutno ocjenjuju projektnu dokumentaciju za Kaštijun.

Jedna od primjedbi na osnovi kojih je Istarski grozd prijavio slučaj nadležnim institucijama odnosi se na sklapanje javne nagodbe s tvrtkom Hidroplan u lipnju 2007. za izradu spomenute aplikacije, što je koštalo 1,8 milijuna kuna. Nakon što je dokumentacija bila proslijeđena EU-konzultantima, ustanovljeno je da je nepotpuna, nakon čega je Županija za isti posao raspisala javni natječaj na kojem je ponovno izabrana tvrtka Hidroplan, koja za dopunu prethodno loše obavljenog posla dobiva dodatnih 445.080 kuna.

S obzirom na to da projekt već neko vrijeme tapka u mjestu, barem što se dokumentacije za fondove EU-a tiče, pitanje je koliko će doista proći do prvih konkretnih radova na terenu. Iako će odugovlačenje zasigurno veseliti one koji se protive planiranoj lokaciji, sve ozbiljnije postaje i pitanje gdje će se otpad odlagati nakon što sadašnji deponij prekipi u pravom smislu riječi.

D. Bašić-Palković

    Arrow pointing up