NaslovnaVijestiIzigrana porečka Usluga tužila Novu banku

Izigrana porečka Usluga tužila Novu banku

Glas Istre 24.2.: NAKON ŠTO JE NOVA BANKA S RAČUNA ISTARSKIH KOMUNALACA PRISILNO SKINULA DESETAK MILIJUNA KUNA ZA NEOTPLAĆENE DIONICE POKREĆE SE PRVI SUDSKI SPOR
Nas su dionice do sada ukupno koštale 3.122.477 kuna, a u međuvremenu smo ih, krajem 2003. godine, prodali za 192.046 kuna, prema javnoj ponudi Središnje depozitne agencije, kaže Krajcar • Može se dokazati da je Usluga u kupnji dionica Istarske banke izigrana pa bi Trgovački sud u Rijeci ugovore o otkupu dionica mogao proglasiti ništavnim

POREČ –
Lokalno komunalno poduzeće Usluga tužilo je Novu banku jer procjenjuje da je bilo izigrano 1998. godine kada je pod političkim pritiskom otkupilo dionice Istarske banke, radi njenog spašavanja. U to vrijeme gradonačelnik i predsjednik Nadzornog odbora Usluge bio je njen današnji direktor Rodoljub Kosić. »Bila je to politička odluka koju je trebalo poslušati, što god mi o tome mislili. Detalje će vam reći član Uprave Savo Krajcar, koji je zadužen za taj slučaj«, rekao nam je Kosić.
Usluga je, saznajemo od Krajcara, temeljem odluke Nadzornog odbora iz listopada 1998. godine odlučila kupiti 3.165 dionica po 790 kuna, što je ukupno trebalo platiti 2,5 milijuna kuna. »To je provedeno tako da smo u Istarskoj banci podignuli kredit od 2,29 milijuna kuna na četiri godine, s godinom počeka i 12 posto kamata. U ugovoru o kreditu, naravno, ne stoji da je novac za otkup dionica, nego za financiranje dugotrajne imovine. Novac nije ni sjeo na račun Usluge, a ostatak cijene dionica platili smo u gotovini«, pripovijeda Krajcar, listajući dokumente. Nastavak priče je poznat: krajem 2002. godine vrijednost dionica je denominirana, a smanjen je i broj dionica, pa je na kraju tog posla Usluga imala ukupnu vrijednost 474.600 kuna, odnosno 19 posto od iznosa koji su kupili. Spajanjem Istarske i Nove banke uslijedila je druga denominacija, pa je Usluzi ostalo 11,3 posto plaćene vrijednosti dionica. »Posljednju uplatu dionica obavili smo, kao i većina drugih komunalnih tvrtki, posljednjeg dana 2002. godine. Tada je preostalo platiti još 762.801 kunu kredita, a 12. siječnja ove godine Nova banka je s našeg računa skinula 864.427 kuna, radi namirivanja duga, pa su nas te dionice do sada ukupno koštale 3.122.477 kuna. Mi smo u međuvremenu, krajem 2003. godine, prodali naše dionice za 192.046 kuna tvrtki Reginter, prema javnoj ponudi Središnje depozitne agencije«, kaže Krajcar.
I što sad? Novac koji je Nova banka skinula s računa Usluge početkom godine, srećom, nije blokirao račun, ali će se problemi ubrzo pojaviti, prognozira direktor Kosić. Naime, unatoč oprečnim informacijama, stanje u Usluzi očito nije bajno, jer se već govori o dizanju kredita za isplatu plaća. »Novac nam je skinut s računa u najsušnijem razdoblju, kada je priljev slab, pa ćemo vjerojatno kreditom morati čuvati likvidnost«, kaže Kosić. Navodno je Usluga »kratka« za nekih 2,5 milijuna kuna, što se baš dobro slaže s iznosom plaćenim za dionice. Samo naivci mogu vjerovati da taj posao nije utjecao na poduzeća koja su u njemu sudjelovala, a koja zapravo financiraju porezni obveznici, jer je IDS-ova vlast, na čelu s tadašnjim županom Stevom Žufićem, odlučila da tako mora biti.
Krajcar kaže da je početkom veljače riječkom Trgovačkom sudu odvjetnički ured koji je Usluga angažirala podnio tužbu protiv Nove banke. Misli da nije dobro s detaljima tužbe izaći u javnost, ali prilično je uvjeren da se spor može dobiti, odnosno da se može dokazati da je Usluga pri kupnji dionica Istarske banke izigrana i to vrlo brzo nakon što su potpisani ugovori o kreditu i kupnji dionica. Hrvatska narodna banka nije dozvolila upisivanje povećanja kapitala banke temeljem kupnje dionica na ovakav način, odnosno sud bi ugovore o otkupu dionica mogao proglasiti ništavnima, što bi Usluzi moglo vratiti barem dio novca, odnosno poboljšati joj financijsku krvnu sliku.

– Snježana Matejčić

Dokumenti