NaslovnaVijestiNa porečkom odlagalištu otpada Košambra otvorena prva pretovarna stanica u Hrvatskoj

Na porečkom odlagalištu otpada Košambra otvorena prva pretovarna stanica u Hrvatskoj

Prva pretovarna stanica komunalnog otpada u Hrvatskoj otvorena je u ponedjeljak 1. prosinca 2014. godine na odlagalištu otpada Košambra u Poreču. Svečanost otvaranja okupila je predstavnike komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o., Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Poreča-Parenzo, Istarske županije, Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, te brojne goste iz istarskih gradova, općina i komunalnih poduzeća. Ova je pretovarna stanica samo početak kompleksnog i cjelovitog pristupa zbrinjavanja otpada, istaknuo je obraćajući se okupljenima Milan Laković, direktor Usluge Poreč, te ukratko predstavio budući razvoj Košambre.

-U narednom periodu izgradit ćemo reciklažno dvorište, sortirnicu, a zahvaljujući EU projektu zbrinjavanja otpadnih voda, zbrinut ćemo i mulj, te ćemo zajedno sa zbrinjavanjem mulja i postrojenjem koje ćemo izgraditi za tu namjenu, raditi humus zajedno sa svim drugim zelenim otpadom koji se prikuplja na našem području. Ukupna investicija ove pretovarne stanice je 6,8 milijuna kuna, a izgrađena je zahvaljujući Fondu koji je sufinancira sa 80 posto iznosa, dok 20 posto financira Usluga Poreč. Stanica je projektirana i izvedena za opterećenje od 110 tona otpada na dan, koliko je količina otpada koja se prikuplja tijekom ljetnih mjeseci, kada uz 33 tisuće građana koji žive na ovom području, ovdje boravi  i preko 80 tisuća turista. Do sada smo vršili odlaganja, a od sada, ovih dana počet ćemo gospodariti otpadom, rekao je Laković. Zahvalio se svim učesnicima koji su pomogli da se ova pretovarna stanica izgradi, a pogotovo Fondu koji ih je prepoznao kao ozbiljne partnere i sufinancirao ovaj projekt.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller rekao je kako je otpad   vrijedna sirovina, a ne samo smeće, te na neki način otvara mogućnost razvoja poduzetništava, radnih mjesta i prvenstveno omogućuje ono najvažnije, čišći okoliš, manju eksploataciju, manje novih sirovina, reciklažu postojećih i poticanje cirkularne ekonomije. Dodao je kako se na ovom primjeru, danas prvom u Hrvatskoj, vidi da se radi o tehnički vrlo jednostavnim, ali urednim i funkcionalnom građevinama.

-Nastojimo prezentirati javnosti da galebovi i ptice koje raznose vrećice po deponijama nisu više slika koja se mora vezati uz gospodarenje otpadom, upravo suprotno. Otvaranje centara za gospodarenje otpadom, pretovarna stanica, primarna selekcija, za koju je Istarska županija itekako spremna i sanacija deponija, spadaju u tri osnovna stupa na kojima se gospodarenje otpadom bazira. Fond za zaštitu okoliša tu je da pruži stručnu pomoć, naravno i vrlo dobrodošlu financijsku pomoć. Samo za ovih šest pretovarnih stanica u Istri Fond će ukupno isplatiti 45 milijuna kuna, zaključio  je Müller.

Gradonačelnik Edi Štifanić ukazao je kako će ovaj projekt Poreču omogućiti da na jedan moderan, standardizirani, europski način prevozi otpad sa svoga područja i onoga okolnih općina na regionalno odlagalište komunalnog otpada Kaštijun. Istaknuo je ostale projekte kojima Grad Poreč radi na zaštiti okoliša – prvenstveno izgradnji nove kanalizacijske mreže koja će donijeti šezdesetak novih kilometara kanalizacije, rekonstrukcija postojeće kanalizacijske mreže i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule na čijem se području nalazi Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, rekao je kako je suradnja istarskih komunalnih društava, gradova i općina s Fondom za zaštitu okoliša na jednoj visokoj razini. „Vaše je učešće znatno, ne samo ovdje već i na Kaštijunu“, rekao je Miletić koji se prisjetio nekoliko godina unazad kada se na razini Istarske županije razmišljalo kako riješiti sustav gospodarenja otpadom, da je bilo straha, nerazumijevanja i neznanja o takvom sustavu, a danas kad taj sustav počinje gledati svjetlo dana, vidi se da to nije nikakav bauk, već da je to upravo jedna promjena na bolje u smislu zaštite okoliša, gdje se unatrag 30-ak godina otpad zbrinjavao na jedan najprimitivniji način. „Nadam se da ćemo uskoro započeti s probnim radom Kaštijuna koji je dokaz istarskog zajedništva“, zaključio je Miletić.

Župan Valter Flego, kome je pripala čast da otvori porečku pretovarnu stanicu, rekao je kako se Istarska županija trajno opredijelila za zaštitu okoliša i zato se rade veliki napori za zaštitu izvorišta pitke vode, grade kanalizacijski sustavi i pročistači otpadnih voda i zato su se koncentrirali na zaštitu mora, zraka i okoliša općenito.

-Kad smo pred desetak godina gledali primjere slične prakse i razmišljali kako graditi naš istarski sustav zbrinjavanja otpada, onda smo razmišljali na način da želimo svi biti dio tog sustava i nakon godina trajnog opredjeljenja prema čuvanju okoliša, evo stižu rezultati toga rada, stižu rezultati truda i vizije, a sada vrlo konkretnih i operativnih zadataka koji su izvršeni. Zato želim čestitati najprije Vama dragi Porečani i Porečanke na ovoj prvoj pretovarnoj stanici u Republici Hrvatskoj. Za desetak dana to će biti Umag, Labin, sljedeće godinu idu ostali gradovi, što znači da ovaj proces uspostave jedinstvenog zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji ide upravo onim tijekom kako smo si izabrali, rekao je Flego. Župan je zatim zajedno sa svima koji su radili na realizaciji ovog projekta pritiskom na daljinski upravljač pokrenuo rad pretovarne stanice u kojoj je prvi kamion  demonstrirao transfer komunalnog otpada u ovaj objekt.

Usluga Poreč

Dokumenti