NaslovnaVijestiOdržan radni sastanak na temu odvodnje otpadnih voda

Održan radni sastanak na temu odvodnje otpadnih voda

U maloj vijećnici gradske uprave 15. lipnja 2010. godine održan je radni sastanak projektnog tima za praćenje realizacije sustava odvodnje otpadnih voda porečkog priobalja, gradonačlenika Grada Poreča Edija Štifanića sa suradnicima i načelnika Općina Tar – Vabriga, Vrsar i Funtana.

 

Tema sastanka bila je razmatranje tri različite tehnologije sustava odvodnje otpadnih voda porečkog priobalja, a to su: produžena aeracija, aktivni mulj i MBR (membransko biološki reaktor). Kriteriji za odabir tehnologije su: efekti pročišćavanja, fleksibilnost rada, obrada mulja, mogućnost ponovne uporabe vode, cijena investicije, potrošnja energije, potrebna površina kao i mogućnost oblikovanja i smještaja u prostoru.

 

Prijedlog projektnog tima prema Gradskom vijeću je da se kao najpovoljniji model prihvati MBR tehnologija koja ima bolje efekte pročišćavanja, a osnovna prednost te tehnologije je da je fleksibilnost rada i osiguranje kvalitete obrade otpadnih voda kod promjenjivih opterećenja neupitno bolja. Također MBR uređaj ima zbog veličine i površine bolju prilagodljivost uvjetima terena i prostornom oblikovanju.

Na kraju radnog sastanka doneseni su sljedeći zaključci:
1. Prihvatila se informacija o idejnim rješenjima za sva 4 uređaja (Lanterna, Materada, Debeli Rt i Petalon).
2. Izrađivači idejnih rješenja zaključili su da sukladno raspravi dopune idejna rješenja do 28. lipnja 2010. godine kako bi se materijal mogao prezentirati na gradskim i općinskim vijećima.
3. Prihvatila se informacija o usporednim analizama tri različite tehnologije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.
4. Zadužilo se komunalno poduzeće Usluga d.o.o. Poreč da raspiše javni natječaj za izradu idejnih projekata sva četiri uređaja.
5. Zadužilo se  komunalno poduzeće Usluga d.o.o. Poreč da stvori imovinsko pravne pretpostavke za nove lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.  

Dokumenti