NaslovnaVijestiPodzemni spremnici za odlaganje otpada za ljepši izgled grada

Podzemni spremnici za odlaganje otpada za ljepši izgled grada

Četiri kompleta podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog i selektivnog otpada danas, 18. lipnja 2015. i službeno su pošteni u uporabu. Demonstracija njihovog funkcioniranja izvršena je u Teslinoj ulici, na Peškeri, a prisustvovali su joj gradonačelnik Edi Štifanić i predstavnici Grada Poreča, te direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč Milan Laković sa suradnicima. Podzemni spremnici, osim spomenute lokacije, ugrađeni su i na rivi kraj Carinskog gata, kraj Parka Olge Ban, te u Partizanskoj ulici kraj tržnice. Svaki se pojedini komplet sastoji od četiri odvojena spremnika za odlaganje otpada ukupne zapremnine 4.400 litara. Dvije košarice namijenjene su odlaganju komunalnog otpada, a preostale za plastičnu ambalažu, karton i papir. Za pražnjenje spremnika koristi se hidraulični sustav sa kamiona za sakupljanje otpada, koji podiže kompletnu metalnu konstrukciju. Spremnici se izvlače iz konstrukcije te se nakon pražnjenja vraćaju na svoje pozicije. Podizanje i spuštanje samog sustava traje otprilike pola minute tako da je cijeli ciklus pražnjenja ne traje puno duže od uobičajenog.

Kako je objasnila rukovoditeljica radne jedinice Čistoća u Usluzi Ira Aganbegović, prednost ovih spremnika je u korištenju podzemnog prostora za ulaganje kontejnera dok su na površini vidljivi samo manji koševi koji su estetski prihvatljiviji i bolje uklopljeni u okoliš. Dodala je kako se ugradnjom podzemnih spremnika smanjuju neugodni mirisi, nema više prekopavanja po smeću i estetika cijelog prostora se podigla na višu razinu. Glavna prednost ugradnje ove infrastrukture je korištenje podzemnog prostora čime se reducira smrad, jer je otpad izložen isključivo nižim, podzemnim temperaturama, ali se i znatno smanjuje potrebna površinu odlagališnog prostora. Osim toga, ovim se zahvatom sprečava pomicanje kontejnera zbog vjetra ili ljudskog faktora što doprinosi višem stupnju higijene budući da više na ulici neće biti rasutog ili iscurjelog sadržaja.

Kako su otvori ovih koševa manji od onih na koje smo navikli koristiti na ovim lokacijama, potrebno je prilikom odlaganja otpada koristiti vrećice zapremnine do 60 l, te kartonske kutije stisnuti ili rastaviti da bi zauzimale što manji volumen.

Realizacija ovog projekta sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

kontejneri3          Kontejneri6

Dokumenti