NaslovnaVijestiŠtifanić i Jakovčić ´svečano otvorili sanaciju smetlišta´ na Košambri

Štifanić i Jakovčić ´svečano otvorili sanaciju smetlišta´ na Košambri

Vijesti iz  Barkuna:

Deponija komunalnog otpada Košambra nije smetlište već veliki ekološki projekt, rekao je Rodoljub Kosić direktor porečkog komunalnog poduzeća «Usluga» na prigodnom skupu kojim je obilježen završetak sanacije i početak rekonstrukcije odlagališta komunalnog otpada Košambra. Učinjen je tek prvi korak u očuvanje okoliša Poreča s kojim je već «pospremljeno» 25.000 tona komunalnog otpada na starom deponiju s kojim će uz hortikulturno uređenje te instaliranje uređaja za otplinjavanje Poreč kroz petnaest godina moći komercijalno koristiti plin «proizveden na smetlištu».

 «Otvaranje» već obavljene sanacije i rekonstrukcije gradskog porečkog smetlišta Košambra, župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Edi Štifanić označili su zajedničkim rezanjem trobojnice.
Održavanje «manifestacije otvaranja» s obzirom na već obavljeno i ekološki vrlo dobro stanje u prostoru Košambre i nije imalo velike logičnosti, no predizborno vrijeme u kojem se događalo može se protumačiti i kao, dobrodošla, još jedna radna pobjeda.
Sanacija i rekonstrukcija odlagališta komunalnog otpada Košambra počela je 2007. godine a «točka» na prvu fazu trebala bi biti stavljena u srpnju ove godine. Investicija je vrijedna 17.9 milijuna kuna (bez PDV-a) a novac je osiguran u proračunu Poreča uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 40 posto vrijednosti investicije.
Uz sanaciju stare deponije Košambra izrađena je i nova kaseta za prihvat komunalnog otpada za rok od 5 godina kada bi, po Jakovčiću, već trebalo u funkciji biti regionalno odlagalište Kaštjun pored Pule za koje je Jakovčić, na fešti u Košambri, rekao da je kao lokacija za središnje odlagalište ´dobra ideja o kojoj se još mora raspraviti i koja se mora još provjeriti´.
Uz novu kasetu za prihvat smeća na porečkoj Košambri izgrađen je sustav za prihvat oborinskih i odcjednih voda a u završnoj fazi je i izgradnja sustava za otplinjavanje. Kako je najavio direktor «Usluge» Kosić, intenzivno se radi na tehničkoj dokumentaciji i izgradnji sortirnice, kompostane, reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice a sve je usmjereno k skorom uvođenju sustava potpuno selektivnog prikupljanja otpada u Poreču. (MB, Barkun)

Dokumenti