Aktualne vijesti

U POREČU PODJELA STAKLENIH BOČICA GRAĐANIMA KAO PROMOCIJA SMANJENJA UPOTREBE PLASTIKE

Poreč je Dan planeta Zemlje obilježio eko-akcijom Grada Poreča-Parenzo i Usluge Poreč u sklopu koje su građanima na Trgu slobode i na tržnici dijeljene staklene bočice kao promocija smanjenja upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Interes za akciju bio je velik, a pridružio se i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je kroz razgovor i druženje s građanima istaknuo kako je Grad Poreč-Parenzo je u 2020. godini iz upotrebe izbacio plastiku.

ODVAJANJE OTPADA U NAŠEM GRADU JE LAKO I SVI MOŽEMO NAUČITI KAKO

Mogućnosti pravilnog odlaganja otpada u našem gradu su mnogobrojne i potrebno je samo malo truda od strane svih nas da usvojimo neke nove navike i učinimo puno toga za naš okoliš i zdravlje. Biti ekološki svjestan uopće nije tako teško! Ne vjerujete? U nastavku teksta donosimo informacije kako postati aktivni sudionik našeg sustava gospodarenja otpadom na primjeru najčešćih vrsta otpada oko kojih se često pitamo gdje i kako.

NOVI SPREMNICI ZA ODLAGANJE OTPADNIH JESTIVIH ULJA

Jeste li znali da se reciklirano otpadno jestivo ulje može koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetskih guma? Kao i mnogi drugi otpad iz naših kućanstava, otpadno jestivo ulje je vrijedna sirovina. Kako dio sustava gospodarenja otpadom u našem gradu osigurali smo dodatnu mogućnost odlaganja otpadnog jestivog ulja. Do sada se je isto ulje moglo odložiti samo u reciklažnom dvorištu na Košambri, a od danas, otpadna jestiva ulja osim u reciklažnom dvorištu možete odložiti u spremnike koji su postavljeni na Gradskoj tržnici kao i na lokaciji Ambalažnog odjela u ulici Nikole Tesle 11 (bivša Školjka).

UREĐUJU SE ZELENE GRADSKE POVRŠINE

Dolaskom ljepših i toplijih proljetnih dana, kao i svake godine naši djelatnici hortikulture započinju sa intenzivnijim radovima na uređenju i održavanju svih gradskih zelenih površina. Mnogobrojni rotori, parkovi, travnjaci ali i cvjetne gredice i korita u narednim danima dobiti će novo proljetno procvalo i šareno ruho.

Obnova horizontalne prometne signalizacije na javnim parkiralištima

Obavještavamo sve naše korisnike javnih parkirališta ( zatvorenih parkinga i uličnih parkirališta ) da je u toku obnova horizontalne prometne signalizacije na području Grada Poreča – Parenzo, a iz kojeg razloga povremeno neće biti dostupna sva raspoloživa parking mjesta.

BIT ĆE NOVA I MODERNA: Porečka ribarnica obnovit će se u cijelosti EU sredstvima

Porečka ribarnica, smještena na gradskoj tržnici u centru grada, ove će godine dobiti novo ruho, a sve će biti financirano u cijelosti bespovratnim EU sredstvima, u iznosu od 1.658.935,96 kuna, a što se odnosi na cjelokupne građevinske radove, opremu te stručni nadzor.

DODIJELENE ODLUKE O ODABIRU PROJEKATA U SKLOPU NATJEČAJA ZA MJERU 7. I MJERU 2. IZ LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE U RIBARSTVU LAGUR-a “ISTARSKI ŠVOJ” U UKUPNOM IZNOSU OD 10.973.870 kuna

U velikoj dvorani Udruženja obrtnika Poreč dodijeljene su odluke o odabiru projekata temeljem LAGUR natječaja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za Mjeru 7. pod nazivom Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine te Mjeru 2. pod nazivom Ulaganja u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, u ukupnom iznosu od 10.973.870 kuna.

ISPORUČENI SPREMNICI ZA ODVOJENO SAKUPLJANJE KOMUNALNOG OTPADA

U cilju povećanja odvojenog sakupljenog komunalnog otpada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 2019.g. pokrenuo postupak javne nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Prema podacima prikupljenim putem poziva na iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Fond je u ime 407 jedinica lokalne samouprave proveo postupak javne nabave spremnika.

GRAD POREČ I USLUGA POREČ POMAŽU BANOVINI

Na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za pomoć komunalnim poduzećima Sisačko-moslovačke županije uključila su se komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske, među kojima je Usluga Poreč, koja će svojom opremom i radnom snagom pomoći kolegama na potresom pogođenom području na Banovini.

ZAPOČINJU RADOVI NA UGRADNJI PODZEMNIH SPREMNIKA U PARTIZANSKOJ ULICI (KOD ROZA ZGRADE)

S ciljem doprinosa kvalitetnom načinu odlaganja komunalnog otpada Usluga Poreč je početkom prošle godine krenula sa ugradnjom setova podzemnih spremnika na sedam lokacija u užem centru grada Poreča, od kojih je šest već u funkciji. U ponedjeljak 18. siječnja 2021. godine započinju radovi na ugradnji posljednjeg seta u sklopu ove investicije i to u Partizanskoj ulici, a radovi bi se prema planu te ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale trebali okončati do polovine veljače.